eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) jelöltje, Margrethe Vestager, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) jelöltje, Frans Timmermans és az Európai Néppárt (EPP) jelöltje, Manfred Weber (b-j) az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek televíziós vitájának kezdete előtt az Európai Parlament plenáris üléstermében Brüsszelben 2019. május 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Csúcsjelöltek: az emberek egyelőre nem tudják, kit akarnak, de azt igen, hogy kit nem

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a visegrádi országok lakóinak túlnyomó többsége nem szeretné sem Manfred Weber néppárti, sem Frans Timmermans szocialista jelöltet az Európai Bizottság elnökének. A megkérdezettek 80 százaléka egyik politikust sem támogatja.

A visegrádi országok (V4) lakóinak túlnyomó többsége nem szeretné sem Manfred Weber néppárti, sem Frans Timmermans szocialista jelöltet az Európai Bizottság elnökének - derül ki a Nézőpont Intézet V4-országokban készített közvélemény-kutatásából.

Nagy Dániel, az intézet vezető elemzője az InfoRádióban elmondta, a felmérés eredményei szerint Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia lakóinak 80 százaléka egyik politikust sem támogatja, átlagosan csupán ötödük (20 százalék) áll ki egyikük mellett, 42 százalék pedig határozottan valaki mást szeretne látni ebben a pozícióban.

A kutatásból az is kiderül, hogy Magyarországon nem volt tízből átlagosan egy ember sem, aki Timmermanst (7 százalék) vagy Webert (9 százalék) ültetné elnöki pozícióba. A magyarok fele (48 százalék) valaki mást szeretne bizottsági elnöknek.

Lengyelországban hiába kaptak a néppárti és szocialista koalíció pártjai 38,47 százaléknyi szavazatot, a két pártcsalád csúcsjelöltje mindössze 27 százaléknyi ember támogatottságát élvezi. Szlovákiában a "gyengén szereplő" Irányra (Smer) szavazó 15,72 százaléknak is csupán kevesebb, mint a fele (7 százalék) támogatja a szocialista pártcsalád elnökjelöltjét. Frans Timmermans Lengyelországban a legnépszerűbb, ott 19 százalék támogatja, Manfred Weber pedig Szlovákiában élvez 16 százalékos népszerűséget, de még ezekben az országokban is legalább kétszer ennyien mást szeretnének bizottsági elnöknek (46 és 37 százalék) - írták a kutatás eredményeit ismertetve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×