INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

európai bizottság

európai parlament

fóris györgy

bruxinfo

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.

Egykönnyen nem lesz új elnöke az Európai Bizottságnak

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója kétségesnek tartja, hogy az uniós állam és kormányfők jövő héten megállapodjanak az Európai Bizottság új elnökének személyéről. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: szeptember–október környékén hallgathatja meg a biztosjelölteket az Európai Parlament.

Vegyesen tud felmerülni szakmai megfontolás, amely mögött persze mindig van egy politikai prioritás is, hogy az adott politikai gondolkodási közegben milyen megoldást tart egy éppen döntésképes többség helyes megközelítésnek, és miért helytelennek – fejtette ki Fóris György az elnökválasztással kapcsolatban, hozzátéve: emellett számít a politikai előélet, vagy egyéb morális megközelítések is súlyt tudnak alkotni.

Kérdésre válaszolva kifejtette: az Európai Bizottság elnökének személyéről már nyáron kellene dönteni, de a most ismert jelöltek közül egyik sem élvez automatikusan érvényesíthető többséget sem a tagországok, sem az Európai Parlamentnél, ezért az igazgató kétségesnek tartja, hogy elsőre sikerül majd megválasztani valakit.

Könnyen lehet, hogy körbe leszavazzák egymás jelöltjeit már a kormányfők (…), majd pedig, ha ők már megállapodtak valamiben, akkor a Parlamentnél bukik el egy jelölt és visszadobják az egészet a Tanácsnak"

– fogalmazott a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója, aki szerint a folyamat elhúzódhat akár szeptemberre is, ami egy kicsit "katasztrófa-forgatókönyv" lenne. Ezt követően jöhetnek csak a biztosjelölti meghallgatások. Fóris György szerint a meghallgatások, amelyek amúgy is több hétig tartanak, biztosan átcsúsznak októberre is – elvben november 1-re le kellene zárulniuk, beleértve az esetleges portfólióátcsoportosításokkal együtt.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó hang

Egykönnyen nem lesz új elnöke az Európai Bizottságnak
 


A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018