eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (b) a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen Sátoraljaújhelyen, Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban 2019. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: "Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk!"

Kilencvenkilenc évvel Trianon után "mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!" - jelentette ki a miniszterelnök a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen. A teljes beszéd a cikkben meghallgatható.

"Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is" - mondta a kormányfő a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, hanem ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.

99 éve a harangok a mi megmaradásunkért szóltak, és "azt üzenték, hogy a brutális békediktátum ellenére élni akarunk, magyarként akarunk élni, és

dolgozni fogunk, hogy megteremtsük nemzeti összetartozásunk jogi kulturális és gazdasági feltételeit

- mondta Orbán Viktor. Ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig - emelte ki a kormányfő, hozzátéve:

"az idő a sebeket gyógyítja, az amputációt nem.

Ami 99 éve történt, büntetés volt, amit a háború elvesztéséért mértek ki ránk." Arról beszélt, hogy a győzteseknek erkölcsi fölénye nem volt, csak erőfölénye. Trianonnal olyan milliókat büntettek, akik csak mentek, mert a hazájuk szólította őket. A miniszterelnök szerint ami 99 éve történt, arról már ítéletet mondott a történelem: a győztesek felsőbbrendű, egész nemzeteket büntető döntései nem a szabadság és a béke, hanem újabb ellenségeskedés, diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el.

99 év után mi magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk - jelentette ki.

"A 100 év magyar magány véget ért, megtaláltuk az utakat, megragadtuk az esélyeket, amelyek egymáshoz vezettek minket.

Ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk" - fejtette ki.

"Ne legyen bennetek szemrenyi kétség sem, együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - zárta beszédét a miniszterelnök.

"Újjá kell szőni a magyarság kapcsolatait"

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében - a Kárpát-medencéből és szerte a nagyvilágból érkezett mintegy ezer fiatal előtt - azt mondta: céljuk újjáépíteni, újjászőni a magyarság kapcsolatait, a szövetség a magyar nemzetpolitika építőköve.

Munkásságukat ismertetve megemlítette, hogy a Rákóczi Szövetség pályázata segítségével 2500 fiatal vehetett részt Ferenc pápa múlt heti csíksomlyói szentmiséjén.

Most pedig "itt, Rákóczi földjén ünnepeljük az összetartozást" - hangozatta a nemzeti összetartozás napjának sátoraljaújhelyi ünnepségéről szólva Csáky Csongor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×