INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

családtámogatás

nagyszülői gyed

gyermekszületés

szabályozás

Megvannak a nagyszülői gyedhez szükséges módosítások

Megvannak a nagyszülői gyedhez szükséges módosítások

Infostart / InfoRádió

Minden részlet ismertté vált a nagyszülői gyedről, megjelent a törvényjavaslat.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere beterjesztette a kormány nevében a nagyszülői gyed létrehozása érdekében szükséges törvénymódosításokat.

Orbán Viktor miniszterelnök még februárban jelentette be a kormány legújabb családvédelmi akciótervét, a hét pontból álló javaslatcsomag része az új típusú juttatás.

A törvényjavaslat teljes szövege itt olvasható.

Az "Egyes törvényeknek a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos módosításáról" címet viselő hat oldalas javaslat kimondja: a törvénymódosítás megteremti annak feltételeit, hogy ahol a még nem nyugdíjas nagyszülő - segítve a dolgozó szülőket - részt vesz unokája ellátásában, a gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) jogosulttá válhasson gyermekgondozási díjra (gyed-re).

A feltételek

A javaslat szerint a következő év elejétől, vagyis 2020 január elsejétől igényelhető a nagyszülői gyermekgondozási díj, amelyet – hasonlóan a szülők által igénylehető GYED-hez – maximálisan két évig, iker gyermekek esetében legfeljebb három évig igényelhető.

A gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján számítják ki.

A szülő jogán a biztosított nagyszülő is részesülhet gyermekgondozási díjban, ha a nagyszülő a gyerek születését megelőző két évben legalább 365 napig biztosított volt.

Feltétel az is, hogy a gyerek mindkét szülőjének, egyedülálló esetében a gyermeket gondozó szülőnek van munkája, és szülő háztartásában történik a gyermek nevelése.

Ahhoz, hogy a nagyszülő igénybe vehesse a gyedet, a gyermek mindkét szülőjének, egyedül álló esetében a gyermeket gondozó szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért azzal, hogy a gyedet a nagyszülő veszi igénybe. A törvényjavaslat szerint az is feltétel, hogy a gyermek után nem folyósítanak gyerekgondozást segítő ellátást.

A javaslat szerint nem kaphat gyermekgondozási díjat a nagyszülő abban az esetben, ha van munkája, de ez alól kivétel jelent majd, ha otthonról dolgozik. És akkor sem igényelhető a nagyszülői gyed, ha gyermek bölcsődébe jár.

Az sem kaphat nagyszülői gyedet, aki öregségi-, vagy özvegyi nyugdíjban részesül, továbbá szolgálati járandóságot, korhatár előtti ellátást, táncművészeti életjáradékot kap. Kizáró ok az is, ha részesül a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, vagy ápolási díjban.

Vannak olyan ellátások is ugyanakkor, amelyek nem zárják ki a nagyszülői gyed folyósítását: ilyen eset a törvényjavaslat szerint például az, ha valaki az otthonában végzett munka után járó táppénzt, baleseti táppénzt, vagy csecsemőgondozási díjat kap.

A nagyszülői gyed igénylésével egy időben jövő januártól lp életbe a négy – vagy több gyermekes anyák személyi jövedelemadó mentessége is. Az szja mentesség – ahogy azt Novák Katalin család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette - nem érinti a családi adókedvezmény intézményét, vagyis az az szja-mentesség igénybe vételével párhuzamosan továbbra is igényelhető mindkét szülő részéről.

Nem jár nagyszülői gyed, ha

  • a nagyszülő keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi,
  • a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezték el,
  • a nagyszülő rendszeres szociális ellátásban részesül,
  • a jogosult letartóztatásban van, vagy szabadságvesztést, elzárást tölt,
  • az alapjogosult gyermekgondozási díjra való jogosultsága megszűnik,
  • ha a hozzájáruló nyilatkozatot visszavonják.
Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Nagyszülői gyed
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018