eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Országgyűlés plenáris ülése 2019. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A nemzeti összetartozás évéről is szavaznak az Országgyűlésben

Az Országgyűlés hétfőtől kéthetes üléssel folytatja munkáját. A képviselők hétfőn többek között a kormány tagjait interpellálják, majd kedden a nagyszülői gyed bevezetéséről is tárgyalni kezdenek.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése délután egy órakor. A törvényhozás tagjai Nagy Ferenc József munkássága előtt hajtanak fejet. A volt parlamenti képviselő, a Kisgazda Párt korábbi elnöke, az Antall-kormány és a Boross-kormány földművelésügyi minisztere május 14-én, 96 éves korában hunyt el.

Ezután napirend előtti felszólalások lesznek, melyek előadói várhatóan a tegnapi európai parlamenti választások eredményét értékelik.

Körülbelül negyed háromtól megkezdődnek a határozathozatalok. A képviselők elfogadják a napirendet, utána felkérik az igazságügyi bizottságot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavalyi beszámolójának megtárgyalására, a gazdasági bizottságot pedig a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal hasonló beadványának megvitatására.

Ezt követően létrehoznak egy eseti bizottságot az Alkotmánybíróság tagjainak jelölésére, majd belevágnak az interpellációkba, a kérdésekbe és az azonnali kérdésekbe.

Kedden általános vitákat tartanak az állattenyésztés helyzetéről, a Magyarország és Brazília közti kiadatási egyezményről, arról, hogy 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulójának évét a nemzeti összetartozás évének nyilvánítsák-e, valamint több nemzetközi egyezmény kihirdetéséről és a nagyszülői gyedről. Ez utóbbit Orbán Viktor jelentette be a kormány hétpontos családvédelmi akciótervének részeként.

A Parlament jövő héten hétfőn is összeül. Akkor nem lesznek viták, csak napirend előtti felszólalások, kérdések és azonnali kérdések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×