eur:
392.76
usd:
367.64
bux:
66131.15
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Képviselők az ülésteremben a Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2018. december 11-én. Az EP ezen a napon megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Závecz Research: két EP-mandátum is múlhat a falvakon és a kisvárosokon

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint legalább 12 mandátumot szerez az EP-választáson a Fidesz, a falvak és a kisvárosok aktivitása azonban további 1 vagy 2 mandátumhoz juttathatják a kormányerőket. A Jobbik, a DK és az MSZP-P juthat még mandátumhoz a kutatás szerint.

A Fidesz a biztos pártválasztói körben 53 százalékon áll, ez nagyjából megfel az elmúlt hónapok adatainak - ismertette a Závecz Research kutatóintézet legújabb pártpreferencia-kutatási eredményeit Závecz Tibor ügyvezető.

"A második helyen nagyon nagy a verseny, feljött a DK 11 százalékra 9-ről, lényegében utolérve az MSZP-t, amely a Párbeszéddel együtt, a Jobbikhoz hasonlóan 12 százalékos"

- foglalta össze az InfoRádióban Závecz Tibor.

A Momentumról és az LMP-ről is érdemes szerinte beszélni, ezek a pártok a bejutási küszöb környékén vannak - 4, illetve 5 százalékon.

Závecz Tibor szerint nagyon nehéz a mandátumbecslés, mert a különböző, élő kalkulátorok tizedes támogatottság-változás esetén már más és más mandátumot dobnak, ezért csak hozzávetőleges becslésre vállalkozott:

"A Fidesz mindenképpen megszerzi a mandátumok többségét, mi azt írtuk az elemzésünkben, hogy legalább 12-t, de abban az esetben, ha a kisvárosokban, falvakban a részvétel megközelíti a nagyvárosokét, akkor 1-2 mandátummal többje is lehet a Fidesznek."

Az adatok alapján

esélyes EP-képviselői helyre még a DK, az MSZP-P és a Jobbik is (2-2 mandátum), annak, hogy valamelyik ezek közül hármat szerezzen, az a feltétele, hogy nagyon intenzív kampányhajrája legyen.

A Momentum és az LMP esetében azt látják, hogy 1-1 mandátumuk "egyelőre kalkulálhatatlan".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×