INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

ep-választás 2019

fidesz

dk

mszp-párbeszéd

jobbik

lmp

momentum

závecz research

Képviselők az ülésteremben a Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2018. december 11-én. Az EP ezen a napon megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.

Závecz Research: két EP-mandátum is múlhat a falvakon és a kisvárosokon

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint legalább 12 mandátumot szerez az EP-választáson a Fidesz, a falvak és a kisvárosok aktivitása azonban további 1 vagy 2 mandátumhoz juttathatják a kormányerőket. A Jobbik, a DK és az MSZP-P juthat még mandátumhoz a kutatás szerint.

A Fidesz a biztos pártválasztói körben 53 százalékon áll, ez nagyjából megfel az elmúlt hónapok adatainak - ismertette a Závecz Research kutatóintézet legújabb pártpreferencia-kutatási eredményeit Závecz Tibor ügyvezető.

"A második helyen nagyon nagy a verseny, feljött a DK 11 százalékra 9-ről, lényegében utolérve az MSZP-t, amely a Párbeszéddel együtt, a Jobbikhoz hasonlóan 12 százalékos"

- foglalta össze az InfoRádióban Závecz Tibor.

A Momentumról és az LMP-ről is érdemes szerinte beszélni, ezek a pártok a bejutási küszöb környékén vannak - 4, illetve 5 százalékon.

Závecz Tibor szerint nagyon nehéz a mandátumbecslés, mert a különböző, élő kalkulátorok tizedes támogatottság-változás esetén már más és más mandátumot dobnak, ezért csak hozzávetőleges becslésre vállalkozott:

"A Fidesz mindenképpen megszerzi a mandátumok többségét, mi azt írtuk az elemzésünkben, hogy legalább 12-t, de abban az esetben, ha a kisvárosokban, falvakban a részvétel megközelíti a nagyvárosokét, akkor 1-2 mandátummal többje is lehet a Fidesznek."

Az adatok alapján

esélyes EP-képviselői helyre még a DK, az MSZP-P és a Jobbik is (2-2 mandátum), annak, hogy valamelyik ezek közül hármat szerezzen, az a feltétele, hogy nagyon intenzív kampányhajrája legyen.

A Momentum és az LMP esetében azt látják, hogy 1-1 mandátumuk "egyelőre kalkulálhatatlan".

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó hang

Závecz Research: pártpreferenciák
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018