eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kerület országgyűlési képviselője (k), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerületi polgármestere beszélget a helyszínbejáráson a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyén 2019. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Júliustól valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról

Átadtak három felújított szakrendelőt, az Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő Kútvölgyi úti telephelyén. Ez az épület eddig a Semmelweis Egyetemhez tartozott, de az Egészséges Budapest Program keretében felépülő centrumhoz kerül.

Fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, és gasztroenterológia szakrendelés indult az Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő Kútvölgyi úti telephelyén.

Egy korábbi döntés értelmében a János-kórház Észak-Közép-budai Centrumként fog a jövőben működni, ami indokolttá tette a szakrendelők fejlesztését. Július 1-jével valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról - derült ki a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyének csütörtöki bejárásán.

Az épület ugyan már a János Kórház vagyonkezeléséhez tartozik, de még csak az első emeleten, ezen a három osztályon tartanak oda tartozó szakrendelést. A helyzetet a főváros 12. kerületi polgármestere, Pokorni Zoltán magyarázta az InfoRádiónak. "Most egy átmeneti pillanatban vagyunk: a 2. és a 3. emelet még a SOTE-hoz tartozik, az 1. emelet már a Szent Jánoshoz, a földszint pedig még a SOTÉ-hoz".

Az agglomeráció 130 települése számára is fontos

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere elmondta, a kormány 2017 őszén döntött a Hegyvidék egészségügyi ellátásának fejlesztéséről, amelyhez 9 milliárd forintot biztosított. Azonban - fűzte hozzá - a János-kórház felújítása és a szakrendelés elkülönítése nem csak a kerületiek ügye, hiszen az intézmény az agglomerációhoz tartozó mintegy 130 település lakosainak ellátását is végzi.

A János-kórházban régóta problémás az az állapot, hogy pizsama és télikabát keveredik a kórház folyosóin, és már évek óta keresték a megfelelő megoldást - fogalmazott a polgármester. A kormány végül úgy döntött, hogy a János-kórházhoz földrajzilag is közel lévő Kútvölgyi tömböt a kórház keretein belül működtetik - tette hozzá.

"Időközben zajlik a Semmelweis kiköltözése, hiszen az év végével mind a szakrendelő, mind a kórházi tömb a Szent János intézményhez fog kerülni" - mondta Pokorni Zoltán.

A felújítást, átépítést a gyógyítói munka mellett kell elvégezni. A beruházás folyamatáról elmondta, idén, év közben jelenik meg az építészeti pályázat, és körülbelül két év múlva végeznek a munkálatokkal. Ezzel egy időben folyik a János-kórház átépítésének tervezése, ezek után 3-4 évre tehető annak elkészülte.

250 ezer embert fognak ellátni

Év végén a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának épülete is visszakerül az intézményhez, amely eddig is a János kórház területén működött. A már Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő nevű intézmény főigazgatója elmondta, mi lesz az intézmény központ feladata, ha elkészül.

"Az ellátási terület még hosszú évekig változatlan marad, valamennyi szakmánk üzemel addig, amíg a dél-budai centrumkórház meg nem épül. Nálunk kicsit más spektrum lesz: a feladatunk hosszú távon az, hogy társcentrumként az északi és közép-budai lakosság és a környező települések, körülbelül 250 ezer ember ellátását biztosítsuk."

Az átszervezéssel együtt folyamatosak a felújítások is. Azt viszont még nem tudni, mikor készül el teljesen a negyedik, új centrumkórház.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×