INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

kútvölgyi

kórház

egészséges budapest program

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kerület országgyűlési képviselője (k), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerületi polgármestere beszélget a helyszínbejáráson a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyén 2019. május 16-án.

Júliustól valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról

Infostart / InfoRádió

Átadtak három felújított szakrendelőt, az Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő Kútvölgyi úti telephelyén. Ez az épület eddig a Semmelweis Egyetemhez tartozott, de az Egészséges Budapest Program keretében felépülő centrumhoz kerül.

Fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, és gasztroenterológia szakrendelés indult az Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő Kútvölgyi úti telephelyén.

Egy korábbi döntés értelmében a János-kórház Észak-Közép-budai Centrumként fog a jövőben működni, ami indokolttá tette a szakrendelők fejlesztését. Július 1-jével valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról - derült ki a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyének csütörtöki bejárásán.

Az épület ugyan már a János Kórház vagyonkezeléséhez tartozik, de még csak az első emeleten, ezen a három osztályon tartanak oda tartozó szakrendelést. A helyzetet a főváros 12. kerületi polgármestere, Pokorni Zoltán magyarázta az InfoRádiónak. "Most egy átmeneti pillanatban vagyunk: a 2. és a 3. emelet még a SOTE-hoz tartozik, az 1. emelet már a Szent Jánoshoz, a földszint pedig még a SOTÉ-hoz".

Az agglomeráció 130 települése számára is fontos

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere elmondta, a kormány 2017 őszén döntött a Hegyvidék egészségügyi ellátásának fejlesztéséről, amelyhez 9 milliárd forintot biztosított. Azonban - fűzte hozzá - a János-kórház felújítása és a szakrendelés elkülönítése nem csak a kerületiek ügye, hiszen az intézmény az agglomerációhoz tartozó mintegy 130 település lakosainak ellátását is végzi.

A János-kórházban régóta problémás az az állapot, hogy pizsama és télikabát keveredik a kórház folyosóin, és már évek óta keresték a megfelelő megoldást - fogalmazott a polgármester. A kormány végül úgy döntött, hogy a János-kórházhoz földrajzilag is közel lévő Kútvölgyi tömböt a kórház keretein belül működtetik - tette hozzá.

"Időközben zajlik a Semmelweis kiköltözése, hiszen az év végével mind a szakrendelő, mind a kórházi tömb a Szent János intézményhez fog kerülni" - mondta Pokorni Zoltán.

A felújítást, átépítést a gyógyítói munka mellett kell elvégezni. A beruházás folyamatáról elmondta, idén, év közben jelenik meg az építészeti pályázat, és körülbelül két év múlva végeznek a munkálatokkal. Ezzel egy időben folyik a János-kórház átépítésének tervezése, ezek után 3-4 évre tehető annak elkészülte.

250 ezer embert fognak ellátni

Év végén a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának épülete is visszakerül az intézményhez, amely eddig is a János kórház területén működött. A már Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő nevű intézmény főigazgatója elmondta, mi lesz az intézmény központ feladata, ha elkészül.

"Az ellátási terület még hosszú évekig változatlan marad, valamennyi szakmánk üzemel addig, amíg a dél-budai centrumkórház meg nem épül. Nálunk kicsit más spektrum lesz: a feladatunk hosszú távon az, hogy társcentrumként az északi és közép-budai lakosság és a környező települések, körülbelül 250 ezer ember ellátását biztosítsuk."

Az átszervezéssel együtt folyamatosak a felújítások is. Azt viszont még nem tudni, mikor készül el teljesen a negyedik, új centrumkórház.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Új szakrendelők - Pokorni Zoltán az átalakításról és az orvosok helyzetéről
 


Új szakrendelők - Takáts Péter, az Észak-Közép-budai Centrum új Szent János kórház és szakrendelő főigazgatója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018