eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A jövő nemzedékeknek szóló tízpontos kötelezettségvállalást fogadtak el Nagyszebenben az uniós tagállamok vezetői - a nap hírei

Az eddigi nyilatkozatok alapján az eszközkezelő programban részt vettek 90 százaléka szeretne élni az ingatlan-visszavásárlás lehetőségével. Rendeletben kötelezte a katolikus egyházfő a papokat és szerzeteseket a szexuális visszaélések jelentésére.

Európa egysége, a közös értékek, a demokrácia és a jogállamiság mellett tettek hitet az unió tagállamainak vezetői abban a nyilatkozatban, amelyet a nagyszebeni informális találkozón fogadtak el. A tíz pontos dokumentumban vállalják, hogy közös megoldásokra törekednek, megvédik Európa polgárait és a következő nemzedékek jövőjét. A nyilatkozat elfogadása után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bejelentette: május 28-ára rendkívüli uniós csúcstalálkozót hív össze, hogy a tagállamok vezetői két nappal az választások után már tárgyalhassanak az Európai Bizottság új tagjainak személyéről.

Bevándorlásellenes vezetőket kell választani az európai parlamenti választásokon, hogy Európa képes legyen megvédeni önmagát és a gyermekek jövőjét - jelentette ki a miniszterelnök Nagyszebenben. Orbán Viktor az informális uniós csúcs előtt arról beszélt, hogy az emberek véleményének ismerete nélkül nem lehet a közösség jövőjéről szóló beszélgetést lezárni.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az eszközkezelő programban részt vettek 90 százaléka szeretne élni a visszavásárlás lehetőségével. A Nemzeti Eszközkezelő 32 és félezer családnak kínálta föl a lehetőséget. Az erről szóló leveleket március végéig kapták meg az érintettek, és 60 napon belül kell nyilatkozniuk. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kommunikációs főosztálya most azt közölte, hogy eddig körülbelül 20 ezer ügyfél, azaz az érintettek nagyjából kétharmada küldte vissza a nyilatkozatot. Az érintettek ötöde választotta az egy összegű visszavásárlást.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a lakhatási válság megoldására az ellenzéki pártok. A Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és független képviselők összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást azért, hogy az országgyűlés haladéktalanul foglalkozzon a kérdéssel. A kezdeményezők közleményében az áll, hogy tavaly több, mint 3000 családot lakoltattak ki, és mivel április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium, újra családok ezrei kerülhetnek utcára.

Több mint hat éves csúcsra nőtt az infláció áprilisban. A fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Legutóbb 2012 decemberében volt ennél magasabb az inflációs szám. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Több mint 20 százalékkal emelkedett az idényáras élelmiszerek ára.

A Magyar falu programban építenének szolgálati házakat azokon a kistelepüléseken, ahol hosszabb ideje nincs háziorvos - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a kezdeményezés céljának nevezte, hogy a praxisvásárláshoz nyújtott anyagi segítség mellett hozzájáruljanak a fiatal orvosok letelepítéséhez. Hozzátette: a kistelepüléseken jelenleg 250 olyan betöltetlen praxis van, ahol több mint fél éve hiányzik a háziorvos.

A legfőbb ügyészhez fordult az alapvető jogok biztosa a gyermekek iskolai-óvodai bántalmazása, illetve az annak kivizsgálását halogató magatartás ügyében. Székely László azután készítette el jelentését, hogy egy beadványban szülők azt panaszolták: gyermeküket az óvónők lelki bántalmazásnak tették ki. A szülők az óvoda vezetőjéhez, majd a fenntartó önkormányzathoz fordultak, de érdemi választ nem kaptak, miközben a gyámhatóság velük szemben indított védelembe vételi eljárást. A szülők feljelentést is tettek, de az ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Rendeletben kötelezte a katolikus egyházfő a papokat és szerzeteseket a szexuális visszaélések jelentésére. A dokumentum lehetőséget ad a visszamenőleges vizsgálatokra, utasítja az egyházmegyéket, hogy a tanúk személyazonosságát bizalmasan kezeljék, egyben védelmet biztosít azoknak, akik ilyen jellegű információt hoznak a hatóságok tudomására. Azt is kimondja, hogy a klérus tagjainak a vonatkozó világi törvények szerint kell együttműködniük a hatóságokkal. A pápai dokumentum világszerte 415 ezer papot és 660 ezer apácát érint.

Oroszország nyitott az együttműködésre a terrorizmus és a neonácizmus terjedése ellen - jelentette ki az orosz államfő. Vlagyimir Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 74. évfordulója alkalmából tartott moszkvai díszszemlén hangsúlyozta: Moszkva fejleszti védelmi potenciálját, ugyanakkor részese akar lenni a szélsőségesség elleni küzdelemnek. Történészek becslése szerint a Szovjetunió több mint 27 millió embert veszített el a második világháborúban.

A román Állami Építkezési Felügyelőség szerint törvénytelenül állította ki az úzvölgyi katonatemető román parcellájának létrehozásáról szóló építési engedélyt Dormánfalva polgármesteri hivatala. Az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temető átalakítása ellen korábban az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt mellett a magyar külügyi tárca is tiltakozott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×