eur:
394.95
usd:
363.23
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Sportoló fiatal vitorlázó társainak megérkezését és kikötését nézi a Balaton-partról nyári napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Népszavazás lesz Révfülöpön, de elég bonyolult a kérdés

A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert ellenzik a Balaton-parti beruházást. Igen hosszú a kérdés szövege.

Környezetvédelmi hatósági döntés mondja ki, hogy nincs környezetkárosító hatása a Balaton északi partján fekvő Révfülöp új hajókikötője megépítésének, a helyiek mégis aláírásgyűjtő akcióba lendültek, hogy népszavazásra vigyék a kikötő ügyét, aminek létesítését ellenzik.

A Veol.hu folyamatosan követi a révfülöpi tervekkel kapcsolatos eseményeket. Friss összeállításában a Veszprém megyei portál megszólaltatta Kondor Géza (független) polgármestert, aki szerint minden szempontból nyílt kikötő épülne, a parton nem építenének be semmit, bejárható marad a teljes partszakasz.

A többlépcsős tervezés elején vannak most, és ha minden számítást elvégeztek, egy dolog lesz hátra: a helyiek véleményének kikérése, népszavazás formájában.

Szerda estére kiderült: elegendő aláírás gyűlt össze a kezdeményezésre (a helyi lakosok több mint 25%-a támogatta), így 30 napon belül népszavazást kell kiírni a révfülöpi kikötőépítés ügyében - jelentette be Kondor Géza a település rendkívüli testületi ülésén.

A civil kezdeményezés szövegében ez áll:

"Akarja-e, hogy Révfülöp vízparti központjában, a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén 133 vitorláshajó téli-nyári vízen tárolására alkalmas vitorláskikötővé alakítsák át? Ehhez a vízbe ív alakú, az ívével a mólón is túlnyúló, 180 méter hosszú, betonoszlopokkal és szádfalakkal megtámasztott, 16 ezer köbméter terméskövet tartalmazó kőgátat építsenek? A vízfelületre 600 négyzetméter felületen úszópontonokat telepítsenek, a téli vízbefagyás ellen a hajókat szivattyús vízcirkuláló csővezetékekkel vegyék körül? A parton különböző kikötőkiszolgáló létesítményeket, köztük a mobil hajókiemelő darut telepítsenek? A füves partot a hajók oda- és elszállítására, ki-be emelésére használják, és kizárólag a vitorláskikötőt használóknak 101 férőhelyes autóparkolót létesítsenek?"

Erre a polgármester szerint nem könnyű igen-nem választ adni, illetve az sem könnyű történet, hogy a népszavazás után mit csinálhat az önkormányzat és mit nem.

Milyen legyen a vitorláskikötő?

A polgármester az MTI-nek elmondta, régi vágya Révfülöpnek, hogy legyen saját vitorláskikötője, amire a település központjához közel eső, egykori teherkikötőjének partszakasza lenne a legalkalmasabb a képviselőtestület álláspontja szerint. A község már 6 éve készíttetett környezetvédelmi hatástanulmányt a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával, amit azonban csak tavaly ősszel hagyott jóvá jogerősen a másodfokú környezetvédelmi hatóság. A határozat szerint a tervezett kikötő nem okoz környezeti károsodást - szögezte le Kondor Géza. Hangsúlyozta, ez a jóváhagyás csak egy keretlehetőség, a konkrét tervezés ezt követően indult el, és máig tartanak a különböző hatóságok elvárásai szerinti módosítások.

A népszavazás kezdeményezője, Szabó Sándor a veol.hu összeállítása szerint azt kifogásolja, hogy nem kaptak világos tájékoztatást a lehetőségekről, ráadásul szerinte van már egy kikötő a Semsey-majornál, az fejleszthető, noha kicsi, de van még hely a Császtai-strand mellett is. Féltik Révfülöp "értékes, vízparti központját, amely drasztikusan megváltozna a kikötő létesítésével, és csak egy kiváltságos kör birtokolhatná".

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×