eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Kormányzati intézkedésre szorulnak egyes gyógyszertárak

Az országban működő 3000 gyógyszertárból évek óta mintegy 130 vállalkozás veszteséges. A gyógyszertárak működése tehát stabil, de a foglalkoztatottak bérezése elmarad a nemzetgazdasági átlagtól -– mondta az InfoRádiónak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke a 2017-es adatokat elemezve.

A 3000 működő gyógyszertárból 186 internetes kereskedelemmel is foglalkozik – emelte ki a szakértő. A szektor nettó árbevétele 2017-ben körülbelül 620 milliárd forint volt, ez azonban nem csak a gyógyszereknek, hanem más forgalmazott áruk eladásának is köszönhető. A veszteséges vállalkozások aránya – a korábbi évekhez hasonlóan – 7,9 százalék.

„Ez egy viszonylag stabil, megnyugtató működést jelent”

– fogalmazott Hankó Zoltán.

A gyógyszertárak által foglalkoztatottak összlétszáma meghaladja a 12 ezer főt.

A havi 60 millió forintot meghaladó forgalmú üzletekben a fizetés megfelel a nemzetgazdasági átlagnak, a kisebbeknél azonban ettől jelentősen elmaradnak a jövedelmek – tájékoztatott a kamara elnöke, hozzátéve: javaslataikat megküldték az egészségügyért felelős államtitkárságnak, és bíznak benne, hogy hamarosan elkezdődhetnek az egyeztetések is.

A szakértő elmondta: az olcsó gyógyszerek jogszabály által rögzített árrésképzése nem teszi lehetővé a forgalmazás költségeinek fedezését. Ráadásul az 5500 forint feletti gyógyszerek árrése csupán 990 forint, a több százezer forintos készítmények esetében is.

Hankó Zoltán szerint itt szükség lenne a kormányzati korrekcióra. A kis és közepes forgalmú gyógyszertáraknál a minimálbér és a garantált bérminimum biztosítása is aránytalanul nagy terhet jelent – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×