INFORÁDIÓ 
2019. december 16. hétfő
Aletta, Etelka

mta

nyelvfejlődés

fejlődési zavar

Fontos fejlődési zavart mutatnának ki magyar kutatók csecsemőkorban

Fontos fejlődési zavart mutatnának ki magyar kutatók csecsemőkorban

Pár hónapos korban előrejelezhetővé tenné a nyelvi fejlődés sikerességét egy akadémiai kutatócsoport – mondta el az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában Kas Bence, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A szókincs elsajátításának van egy tipikus menete, hogy mikor milyen mérföldköveket érnek el a nyelvi fejlődésben, például egyévesen elkezdenek szavakat mondani – mondta a szakértő. Kas Bence hangsúlyozta: érdemes figyelemmel kísérni és dokumentálni ezeket a fejlődési szakaszokat, hiszen az esetleges késés zavart okozhat a későbbi fejlődésben, akár a gyermek iskolai tanulmányai során.

A fejlődési zavarok közé tartozik az autizmus, az értelmi képességi és a nyelvfejlődési zavar. Utóbbi esetében a gyerekek nem tudják a többiekhez hasonló tempóban és minőségben elsajátítani az anyanyelvüket, az ötévesek 7 százalékát érinti. Felismerni úgy lehet, hogy a zavarban szenvedő gyerekek később kezdenek el beszélni, mondatot alkotni, nehezebben bővül a szókincsük, de megértési nehézségeik is lehetnek. A beszédük sokszor rosszul érthető,

ez akadályt jelenthet a kortársakkal történő kapcsolatépítésben és a felnőttekkel való kommunikációra. A kommunikációs nehézség az iskolai tanulmányok végzése is nehezebb

– tájékoztatott a szakértő.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet kutatási partnere az akadémia Természettudományi Központ Kognitív Tudományi és Pszichológiai Intézet egyik kutatócsoportjának. A két intézmény újszülött és pár hónapos korban mért elektrofiziológiai mérések alapján előre jelezni a nyelvi fejlődés sikerességét. A jelenlegi módszerekkel – szülői kérdőívek, megfigyelések és tesztek – alapján csupán 2-4 éves korban lehetséges ez.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fontos fejlődési zavart mutatnának ki magyar kutatók csecsemőkorban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018