eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiány van Budapesten szállodai szobából - lapszemle

Új rendszerrel oldanák meg a vérellátás problémáit. Tovább emelnék itthon a biodízel arányát a motorbenzinben. Fontos lépések kellenek még a magyar euró bevezetéséhez.

A Magyar Nemzet cikke szerint megoldhatja a vérellátás problémáit egy új, nemzetközileg már jól működő program, amelynek célja, hogy a műtétek előtti megfelelő előkészítéssel a betegeknek ne legyen szükségük vérátömlesztésre. A lap megjegyzi: a saját vér használatával a súlyos szövődmények is elkerülhetők, és a költségek is csökkenthetők.

A Népszava Németh Sándorral, az Audi Hungária Független Szakszervezet vezetőjével készített interjút, aki elmondta: remegett ugyan a lábuk, de a sikeres sztrájk mögé napról napra egyre többen álltak be, a cégnél pedig lebecsülték a munkavállalók erejét, csak két nappal a munkabeszüntetés kezdete után ült le tárgyalni velük a cég vezetősége.

A Világgazdaság arról ír, hogy minél előbb kötelezővé kellene tenni Magyarországon, hogy a jelenlegi 5 helyett a motorbenzin 10 százaléka bioetanol legyen, ugyanis egy uniós direktíva a 2020-as nemzeti arányszámhoz köti a 2030-as bioetanol szintet. A lap megjegyzi: Magyarországon bőven van bioetanol előállításához használható, eladatlan kukorica, és nagyok a gyártókapacitások is, ám a régebbi autók kevésbé bírják az újfajta üzemanyagot.

A Portfolio a Strabag RE magyarországi ingatlanfejlesztési divíziójának ügyvezető igazgatójával készített interjút, aki szerint hatalmas igény van ma Budapesten új hotelekre, hiány van a szállodai szobákból. A szakértő szerint az építőipari túlfűtöttséget leginkább a kormányzati beruházások okozták, így kerülhettek ki projektek a piacról, mert a megvalósításuk nem lett volna nyereséges. Ez a helyzet a környező országok egy részére is igaz – tette hozzá a szakértő.

A Magyar Nemzetnek az MNB egykori alelnöke, Szapáry György azt mondta: Magyarország már-már teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat, ám ez nem elég ahhoz, hogy a gazdasága éretté váljon a közös európai fizetőeszközre. A pénzügyi szakember szerint még komoly reformokra van szükség a képzés, az oktatás, a kutatás és az egészségügy területén, valamint folytatni kell a bürokrácia csökkentését, tovább kell serkenteni a munkaerőpiac rugalmasságát. De legalább ilyen fontos a kis- és közepes vállalkozói szektor termelékenységének és a támogató pénzügyi szektornak a fejlesztése, valamint a digitális technológia elterjedése.

A Népszava arról ír, hogy a jogosultak valószínűleg azonnal beváltják a napokban kézhez kapott, 12 ezer forint értékű tűzifautalványaikat, annak ellenére, hogy a lap szerint a most kapható tüzelőanyag rossz minőségű. Az utalványokra 372 ezren jelentkeztek be, az igénylők kétharmada tűzifát kért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×