eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Megemlékezéssel és új tagok eskütételével kezdődik a Parlament tavaszi ülésszaka

Mentelmi jog és tiszteletdíj megvonásáról szavazhatnak a képviselők a tavaszi ülésszak hétfői, első napján. A képviselők idén elsőként az igazságszolgáltatásról szóló beszámolókat és a vagyonkezelő alapítványok létrehozásának tervét tárgyalják meg.

Délután egy órakor megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A képviselők a mai tanácskozáson megemlékeznek három elhunyt társukról, a szocialista Kósa Ferencről és Garai Istvánról, valamint a kisgazda Kapronczy Mihályról, majd

esküt tesz a törvényhozás három új tagja, a jobbikos Bencsik János és Csányi Tamás, illetve a KDNP-s Hollik István.

Bencsik és Csányi Szávay István és Staudt Gábor, Hollik pedig a decemberben meghalt Hirt Ferenc helyére érkezik.

A napirend előtti felszólalásokat követően a parlament

  • szavaz a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és az ügyészség 2017-es beszámolóiról,
  • eldönti, hogy kiadja-e a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula fideszes képviselő mentelmi jogát, továbbá
  • várhatóan megvonja Tordai Bence és Varju László egyhavi tiszteletdíját, mert a Párbeszéd, illetve a DK képviselője részt vett a túlóratörvény megszavazását kísérő ellenzéki rendbontásban.

Interpellációk és azonnali kérdések is lesznek

A Jobbik egyebek mellett a szakszervezetek és az izomsorvadásos betegek érdekében szólal fel. A szocialisták a szaporodó sztrájkokra, valamint az egészségügy és a nyugdíjasok problémáira hívják fel a figyelmet. A DK frakciójának tagjai a tudományos kutatóintézetek és az otthonápolók ügyét hozzák a Ház elé. A Párbeszéd képviselői a többi között a ferihegyi repülőtér zajával összefüggésben tesznek fel kérdést a kormánynak, az LMP-sek pedig klasszikus témájukkal, a paksi bővítéssel készülnek az első ülésnapra.

A törvényhozás tagjai kedden megemlékeznek a magyar ápolók napjáról, majd a Budapesti Corvinus Egyetem sorsáról vitatkoznak. A vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatról és a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szerdán tárgyal a parlament. Jövő héten hétfőn a második héten szokásos kérdések és azonnali kérdések hangoznak el.

Az ellenzék már hetekkel ezelőtt megígérte, hogy a tavaszi ülésszakban folytatja az egységes és radikális parlamenti politizálását. A fideszes házelnök sem számít másra. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről (a műsor videófelvételét a cikk végén megtekinthetik). "Minden előkerült, amit az elmúlt 8 évben kipróbáltak a Parlamentben, a molinózástól az üvöltözésen át a szirénázásig. Egy dolog nem volt még eddig: az, hogy erősítőt és hangfalat hoztak be és mikrofonba kiabálnak, és próbáljanak egy alternatív parlamenti ülést tartani, miközben a Ház folytatja a munkáját. Meglepetésemre a hölgyek voltak a legvérmesebbek" - mondta Kövér László.

Megkezdik munkájukat az Országgyűlés bizottságai is

Az Európai ügyek bizottsága a román EU-elnökségről és a brexitről tárgyal.

A Fenntartható fejlődés bizottsága az állatvédelmi törvény ellenzéki módosítását vitatja meg.

A Gazdasági bizottságban az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, a lakáshelyzet javítása, a menetrendek észszerűsítése, valamint az orvosok és a védőnők ingyenes parkolása kerül napirendre.

A Mentelmi bizottságban Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor és Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselők fegyelmi ügyében csaphatnak össze az indulatok. Nem kevésbé heves szócsata várható arról, hogy decemberben megsértették-e Bangóné Borbély Ildikó, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Varju László mentelmi jogát az MTVA székházában.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt a hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakról. A politikus vasárnap, a Kossuth Rádióban azt mondta:

a kormánypártok nem fognak felülni az ellenzék esetleges provokációjának.

A vita alapja szerinte világos, míg az ellenzéki politikusok a brüsszeli politikát támogatják, addig a kormánypártok szerint helytelen irányba halad Európa vezetése - hangoztatta, jelezve: a Fidesz-KDNP változást szeretne elérni az európai parlamenti választásokon a brüsszeli politika terén. A magyar ellenzéki politikusok tavaly a sokadik választáson nem kaptak bizalmat a szavazóktól, ez egyre erőszakosabbá teszi őket, és nem riadnak vissza attól sem, hogy a magyar parlamenti hagyományoktól teljesen idegen viselkedést tanúsítsanak az Országgyűlésben - fogalmazott Kocsis Máté.

Hozzátette, a kormánypártok ahelyett, hogy reagálnának a provokációra, inkább olyan döntéseket hoznak, amelyek Magyarország érdekében állnak, mint például a családvédelmi akcióterv, illetve a gyermekvállalást segítő intézkedések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×