eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György

Emmi: fénykorát éli a házasság intézménye Magyarországon

Az Emmi szerint újra divatba jött a házasság: húsz éve nem tapasztalt mértékben növekszik a házasságkötések száma, és negyedével csökkent a válásoké 2010 óta.

Tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött amellett, hogy életre szóló szövetséget köt egymással. A házasságok számának emelkedése mellett, csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Elkezdődött a Házasság Hete rendezvénysorozat, amely a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet.

A tárca szerint a fiatal házasok adókedvezménye egyre népszerűbb a friss házasok körében, havonta átlagosan közel 37 ezer házaspár veszi igénybe a kedvezményt. A havi ötezer - két év alatt százhúszezer - forintos támogatás két évig jár a fiatal házaspároknak, függetlenül attól, hogy közben gyermekük születik-e. Az adókedvezmény gyermek születése esetén a családi adókedvezménnyel együtt is érvényesíthető, és már évi 60 ezer forinttal növeli a család költségvetését.

A márciustól életbe lépő, új kormányzati igazgatási törvény a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok számára 5 plusz nap szabadságot biztosít.

Az Emmi felidézi, hogy a Magyar Ifjúságkutatás eredményei azt mutatják, hogy a 15–29 éves magyar fiatalok döntő többsége házasságban gondolkodik. A megkérdezett fiatalok gyermeket is szeretnének, átlagosan kettőt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×