eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A nagy víznyomástól a szakadó esőben és viharos szélben leesett rendszámtáblák a városi rendőrkapitányság épületében, Nyíregyházán 2017. június 7-én. A rendőrség munkatársai az előző esti esti vihar után több mint ötven elhagyott rendszámtáblát szedtek össze a városban.
Nyitókép: Balázs Attila

Fontos bejelentés a sárga rendszámokról

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közlése szerint az Országos Rendőr-főkapitányság is egyetért azzal, hogy az öt napra kiadott, ideiglenes német rendszám hazai használata jogszerű, az ezért kiszabott bírságok viszont nem azok.

Az ügy egy tavalyi beadványhoz kapcsolódik, a panaszos Németországban, egy magyar cégnek vásárolt gépjármű hazaszállításához a német hatóságoktól ideiglenes rendszámot kapott, de a járművét megállították a rendőrök, elvették a forgalmi engedélyét és a rendszámot is, ezen kívül egy 15 ezer forintos helyszíni bírságot is kiszabtak arra hivatkozva, hogy a jármű forgalmi engedélye nem felelt meg a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény előírásainak.

Székely László, az alapvető jogok biztosa a rendőrség vezetésétől kért magyarázatot – ismertette Seres Péter, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense. Az ORFK első válaszában a rendőrök jogértelmezésével értett egyet. Az ombudsmani hivatal a vizsgálatkor azonban rátalált a Kúria 2017-es közigazgatási elvi határozatára, mely szerint

ilyenkor nem a bécsi határozatot kell figyelembe venni, hanem – tagállamként – az Európai Unió 1999-es irányelvét,

amely alapján ez a bírságolási joggyakorlat nem alkalmazható – hívta fel a figyelmet a jogi főreferens.

Az ombudsmani vizsgálat nagy fokú bizonytalanságra mutatott rá az ideiglenes német rendszám hazai használatával kapcsolatban – tette hozzá Seres Péter. Számos – interneten fellelhető – forrás szerint, bár be lehet hozni a gépjárművet az ideiglenes külföldi rendszámmal, mégis arra biztatnak, hogy ezt ne tegyék, mert a magyar hatóságok büntetni fognak. „Ez így is volt a gyakorlatban” – emelte ki a szakértő.

Amint az ORFK vezetője szembesült az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala állásfoglalásával és a Kúria elvi határozatával,

a rendőrség felhívta az állomány figyelmét az eljárás jogtalanságára.

A jogi főreferens megerősítette, hogy az öt napra kiadott, ideiglenes német rendszámot – az engedélynek megfelelő megkötésekkel – jogszerűen lehet használni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×