eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án. Balról Áder János köztársasági elnök.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Új gazdája van a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének

A Budapest-Belgrád vasútvonalért felelős kormánybiztosnak nevezték ki Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly szeptemberben jelentette be: bár van még néhány nyitott kérdés a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése és finanszírozása körül, a tárgyalások a lehetséges kivitelezőkkel jól haladnak, így novemberben eredményt hirdetnek.

"Az az egyelőre megcáfolhatatlan célkitűzésünk, hogy az idei esztendőt nem akarjuk úgy lezárni, hogy ne kössük meg a szerződést. Ami azt jelenti, hogy a jövő év elején indulhat meg az engedélyezési-tervezési munka, és jelenleg a szakmai konszenzus 2023-at tartja a projekt befejezési dátumának" - mondta akkor.

Az eredményhirdetés azonban elmaradt, majd decemberben a kormány bejelentette: új eljárást rendel el a vasútvonal magyar szakaszának fejlesztésére, miután

az építkezés becsült költsége 578 milliárd forintról 693 milliárdra emelkedett.

Az építési munkálatok várható legkorábbi megkezdése ezzel 2020-ra tolódott.

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg: a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza fejlesztésének, kivitelezésének és finanszírozásának koordinálásával foglalkozó

kormánybiztossá nevezték ki Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja és munkáját díjazás nélkül látja el.

A mintegy 350 millió dolláros összköltségű fejlesztés a magyar, a szerb és a kínai állam közös beruházása. A 150 kilométeres magyarországi szakasz fejlesztési költségének 15 százalékát a magyar állam önerőből, a fennmaradó 85 százalékát a távolkeleti országtól felvett, 20 éves futamidejű hitelből fedezi. A felújítás után a szakasz első 20 kilométerén a teher- és személyszállító vasutak

akár óránkénti 200 kilométeres sebességgel is tudnak majd haladni,

az átlagsebesség várhatóan 120 és 180 kilométer per óra között lesz. A fejlesztésnek köszönhetően a görögországi pireuszi kikötőbe érkező kínai termékek gyorsabban juthatnak el Magyarországon keresztül az Európai Unióba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×