eur:
393.25
usd:
368.09
bux:
66051.46
2024. április 24. szerda György
Romsics Ignác történész beszél a XX. Század Intézetben, a Habsburg Történeti Intézettel közösen szervezett Átvágva, rendszerváltoztatások és számonkérések című konferencián.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Romsics Ignác: Károlyi Mihály ügyetlen módon, de demokráciát akart

Ezelőtt tíz évvel jobban egyetértettek a történészek a magyar történelem 20. századi eseményeinek megítélésében, mint ma – mondta Romsics Ignác az InfoRádió Aréna című műsorában. A történész arról is beszélt, hogy a két világháború között Károlyi Mihályt tekintették Trianon bűnbakjának.

A politika sokszínűvé válása miatt a történelemképek is módosulnak – nyilatkozott Romsics Ignác történész tanulmánykötetéről, ami az első világháborúról és a magyarországi 1918-19-es forradalmakról szól. Mint mondta: pályája elején, a '70-es években ezeket a forradalmakat, valamint a Horthy-korszakot az akkor uralkodó kánonnal szembehelyezkedve értékelte, másfajta narratívát állított fel. Az akkor általa megfogalmazottakkal a mai napig egyetért, hiszen – mint hozzátette – azóta se tártak fel olyan tényeket, melyek cáfolnák azokat.

A történész kiemelte:

az említett időszakról emlékezetpolitikai és publicisztikai szinten nagyon szélsőséges véleményeket lehet hallani és olvasni.

Romsics Ignác úgy látja: az 1914-es és a 1918-as év a világ jelentős része számára semmit nem jelentett, csak Európa – és különösen Közép- és Kelet-Európa – szempontjából volt nagyon fontos. Ebben az időben „olyan átalakulás kezdődött, amelynek a hatásai és következményei a mai napig érvényesek”. A történész szerint az újrakezdés, tehát 1919-es és 1920-as év fontosabb korszakhatár a 20. században, mint a háború kezdete.

Háború után

A meghirdetett demokratikus célok valóra váltásával Károlyi Mihály késlekedett, de nem kell őt ördögként feltüntetni – véli Romsics Ignác. Hozzátette: ennek az értelmezésnek a gyökerei a Tormay Cécile híres, naplónak álcázott visszaemlékezéseiben olvashatók. 1945 után egy másik egyoldalúság uralkodott: idealizálták a 18-19-es forradalmat, különösen a Tanácsköztársaságot.

Károlyit azonban sokáig nem idealizálták, mert szembefordult Rákosival a Rajk-per miatt

– tette hozzá a történész.

Romsics Ignác emlékeztetett: Károlyi Mihály rehabilitációja a 60-as évek után kezdődött el. Az egykori miniszterelnök, „akármilyen ügyetlen módon is, de demokráciát akart” – mondta a történész, hozzátéve: 1918 őszén, amikor hatalomra került, Teleki Páltól kezdve Bethlen Istvánon át Bánffy Miklósig sokan mögé álltak, mert azt gondolták, neki van esélye kivívni a békét.

Romsics Ignác Károlyi Mihály legnagyobb politikai ellenfeléről, Tisza Istvánról azt mondta:

azt az álláspontot képviselte, hogy a háborúból csak rosszul tud kikerülni az Osztrák-Magyar Monarchia.

Ha győz, Ferenc Ferdinánd olyan föderalista rendszert alkotott volna, amely a dualizmussal összeegyeztethetetlen. A szláv lakosság száma ugyanis nagy valószínűséggel megnőtt, a magyarság aránya pedig 20 százalék alá csökkent volna a monarchiában. A háború elvesztése pedig – Tisza szerint – a „sírgödörbe” vezető utat jelentette – vélekedett a történész. Romsics Ignác hozzátette: Tisza Istvánt emlékeztették, hogy veszélyben van, de ő nem akart kitérni a sorsa elől.

A történész kiemelte: a Monarchiával és Magyarországgal szemben több állam is törekedett területszerzésre. Míg Románia Erdélyt, Szerbia a délszlávok lakta területeket, Olaszország Isztria környékét kívánta megszerezni, a szlovák és a cseh nacionalizmus is utat keresett magának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jön a tűzijáték a tőzsdéken, most érdemes figyelni!

Jön a tűzijáték a tőzsdéken, most érdemes figyelni!

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, és Tesla. Fantasztikus hetes, Mágikus Hetes vagy a hét mesterlövész. Mindegy, hogy hívjuk őket, ezek a cégek és a részvényeik akkorára nőttek, hogy mindent torzítanak maguk körül, befolyásolják a globális tőkepiacok mozgását, az árazásokat, profitvárakozásokat. A cégek egymás után teszik közzé legfrissebb számaikat, ezekre pedig érzékenyen reagálnak a befektetők. Mutatjuk, mit érdemes tudni. Ezzel a hét részvénnyel is foglalkozunk a következő befektetési konferenciánkon, a Portfolio Investment Day 2024-en, ahol profi szakemberekkel és befektetőkkel fejtjük meg, mibe érdemes most befektetni. Az esemény regisztráció után ingyenes, regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×