INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

tűzoltó

belügyminisztérium

béremelés

Lakástűz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tűzoltók öt lakót menekítettek ki az épületből.

Figyelmeztet a tűzoltószakszervezet: lasszóval kell fogni az új jelentkezőket

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

További béremelés lenne szükséges a tűzoltóságnál is, mivel egyre kevesebben választják ezt a pályát - mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. A Belügyminisztérium közölte: folyamatosan egyeztetnek az állomány tagjainak élet- és munkakörülményeit érintő kérdésekben.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács elé vinné a tűzoltók bérrendezésének ügyét a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Salamon Lajos szerint ugyanis a fizetés nem arányos a munka nehézségével: "Azért ha belegondolunk abba, hogy - az eskünk néhány szavát idézve -

»ha kell, az életünk árán is megvédjük...«; ezzel nincsenek összhangban a bérezések."

A kormány 2015-ben indította el a rendvédelmi életpályamodellt, ennek keretében 2019-ig átlagosan 50 százalékkal nőtt a tűzoltók illetménye. Az idén befejeződő program eredményeképpen egy kezdő tűzoltó nettó 180 ezer forint körüli összeget keres, az pedig még nem világos, mi lesz a folytatás - mondta Salamon Lajos.

"Még le sem ültek velünk egyeztetni. Abszolút vakon vagyunk ebben a történetben. Életpályáról beszélünk, de én abszolút nem úgy képzelek el egy életpályát, hogy nem tudom, három év múlva mi lesz az életpálya. Ez arról szólna, hogy

ha az ember elkötelezi magát egy szervezethez, tudja, mire számíthat a pályafutása befejeződésekor. Itt most ezt nem látjuk."

A szakszervezeti vezető kitért arra is, hogy egyre kevesebben jelentkeznek tűzoltónak, miközben a korai nyugdíjba vonulás lehetősége is megszűnt.

"Az elmúlt években lassan már lasszóval kell fogni a fiatalokat, hogy tűzoltók legyenek, toborzókat kell tartani. Ez és a rendvédelmi szakmák is elvesztették a varázsukat azzal az intézkedéssorozattal, amit az elmúlt években a kormányok tettek. Gondolok első körben a szolgálati nyugdíj megszüntetésére: óriási gondok lesznek itt pár éven belül.

Nehéz lesz elképzelni itt 55-60 év fölötti tűzoltókat,

aktívan azt a munkát végezni, amit fiatalon tudtak. Nem véletlenül volt kitalálva a korai nyugdíjba vonulási lehetőség. Addigra az emberek teljesen elhasználódnak" - magyarázta Salamon Lajos.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete egy kérdőívet tett közzé honlapján, amelyben a munkakörülményekről és a fizetésről is kérdezik a résztvevőket. A civilek véleményére a bértárgyalásokkor is lehet alapozni - hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Reagált a Belügyminisztérium

Az InfoRádió a béremelésekkel kapcsolatban megkereste a Belügyminisztériumot, amely a következőket fogalmazta meg:

"A kormány döntésének megfelelően 2015. július 1-jétől mintegy 66 ezer főt érintő, hárompilléres rendvédelmi életpályamodell bevezetésére került sor. Ennek során

öt év alatt összességében átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztés valósult meg több lépcsőben,

amelynek viszonyítási alapja a 2015. évi illetmény volt."

A belügyi tárca a rendvédelmi életpályaprogram továbbfejlesztésének lehetőségeit a 2019. évi, az új életpályamodellre történő teljes illetménybeállás hatásainak ismeretében vizsgálja meg. A felülvizsgálat az ígéretek szerint ki fog terjedni az illetményrendszeren kívül egyéb juttatási és támogatási formák biztosításának lehetőségére is.

"A rendvédelmi életpályaprogram egyes elemeit illetően

a Belügyminisztérium folyamatosan, az állomány tagjainak élet- és munkakörülményeit érintő kérdésben egyeztet

a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal és a Rendészeti Ágazati Érdekegyeztetési Tanáccsal" - zárul a közlemény.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

A tűzoltók béremelést szeretnének
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018