eur:
389.75
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Átadási hullám az új lakások piacán - lapszemle

További fejlesztések kellenek ahhoz, hogy az elővárosi vasút több terhet vehessen le a közutakról - írja a Magyar Idők. A Népszava szerint nincs ellentételezésről szó abban a tankok és önjáró lövegek vásárlásáról szóló szerződésében, amelyet Magyarország kötött a német fegyvergyártó céggel.

A Magyar Idők arról ír, hogy az előrejelzések szerint tovább növekedhet az elővárosi közúti közlekedésben az autóforgalom, amely csúcsidőben már jelenleg is rendszeresen dugókat okoz. A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy a vasutat is egyre többen veszik igénybe, azonban a lap szerint ahhoz, hogy a kötött pálya még jelentősebb terhet vegyen le a közutakról, további fejlesztésekre van szükség. A cikk jó példaként említi a székesfehérvári vonalat, ahol kényelmesen elérhető a metró csatlakozás, de nem ilyen jó a helyzet a váci vonalon, és általában a Nyugati pályaudvarra befutó járatoknál.

A Népszava cikke szerint nincs ellentételezésről szó abban a tankok és önjáró lövegek vásárlásáról szóló szerződésében, amelyet Magyarország kötött a német fegyvergyártó céggel. Ilyenek lehetnek a munkahelyteremtés, vagy a beszállító ország egyéb magyarországi beruházásai. A lap megjegyzi: ezek ugyanakkor gyakran csupán látszólag tekinthetők ellentételezésnek, valójában inkább csak marketingfogások, amelyekkel a közvélemény számára elfogadhatóbbá teszik a jelentős kiadással járó vásárlásokat. A mostani beszerzés keretösszege nem ismert, de a szakértők akár százmilliárd forintnál is többre becsülik azt.

A Portfolio arról írt, hogy nemzetközi szinten nem indult simán az év a gazdaság számára, és a vállalatok felől érkező jelzések alapján valóban romlanak a kilátások. Januárban sorozatban érkeztek a bejelentések elbocsátásokról, profit warningokról, amiből az olyan "sztárok" sem maradtak ki, mint például az Apple, amely 20 éve először volt kénytelen visszavágni a korábban megfogalmazott becsléseit. A gazdasági portál azt vizsgálja: ezek vajon csak egyedi esetek, vagy tényleg itt van-e a globális gazdasági lassulás?

A Világgazdaság arról ír, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) elemzése szerint még a legpontosabb prognózis is 0,6 százalékponttal becsülhette alá a 2018-as GDP-bővülést. A tárca összefoglalója szerint a 2017 őszi, 3,4 százalékos piaci konszenzushoz képest 1,2 százalékponttal lehetett magasabb a gazdasági növekedés 2018-ban. A legfrissebb adatok szerint 4,6 százalék körüli emelkedés megegyezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzésével, amely a 2017 szeptemberi inflációs jelentésben jelent meg.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: jelentős átadási hullámra lehet számítani idén az új lakásoknál, az elérhető kínálat pedig még most is elég széles. Tovább nőttek ugyanakkor az árak, mert miközben Budapesten egyre több belső kerület beruházásainál haladja meg a négyzetméterár az egymillió forintot, vidéki nagyvárosokban sem ritka az 500-700 ezer forintos fajlagos ár.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×