INFORÁDIÓ
2022. január 18. kedd
Piroska

madár

gólyatöcs

veszélyeztetett

Minden szempár a gólyatöcsre szegeződik

Minden szempár a gólyatöcsre szegeződik

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

2019 madara: a gólyatöcs. A gólyára emlékeztető, fekete-fehér tollú, hosszú pirosas lábú partimadár fokozottan védett. Elsősorban a klímaváltozás hatására fogyatkozik az élettere a szikes tavak, az úgynevezett székek eltűnésével - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

1979-ben találták ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület akkori dolgozói ezt a bizonyos kommunikációs akciót, ami nagy sikert ért el. Évről évre egyre több élőlény "év élőlényét" választják meg.

"8993 szavazat érkezett, és 3617 szavazattal a gólyatöcs nyert"

- ismertette az InfoRádióval a madarakról szóló idei szavazás eredményét Orbán Zoltán, az egyesület szóvivője.

Az év madarának lenni mégsem "jó dolog" - tette hozzá: "A kezdeményezés eredeti célja és az ma is, hogy valamilyen természetvédelmi problémával érintett fajokat, csoportokat mutassunk be, fel lehessen hívni a figyelmet az adott madár élőhelyével kapcsolatos problémákra."

A gólyatöcs természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Kopár, illetve sekély vízborítású helyeken fészkel magányosan vagy telepeket alkotva. Élőhelyeit a szikes tavak, az úgynevezett székek jelentették, ezek megfogyatkozásával más helyek után kellett néznie.

"Speciális módon fészkel. A sekély vízborítottságú területeken kiemelkedő kis halmokon építi fel a fészkét. Vízi rovarokat és másokat szedeget. Az őszi időszakban elvonul, és csak tavasszal érkezik vissza" - folytatta Orbán.

Miután egyre szorulnak vissza ezen madarak lehetséges élőhelyei, nagyban befolyásolja, hány pár fészkel egy évben Magyarországon.

A jelenlegi adatok szerint 200 és 1000 közé tehető ez a szám.

"A szikes tavak az általános klímaváltozás miatt elképesztő mértékben tűntek el a szárazodás miatt. Ezek a szikes tavacskák úgy működtek hosszú-hosszú évszázadokon keresztül, hogy a csapadékvíz a megfelelő mélyedésekben felgyűlt, és itt párolgás hatására szinte egész évben volt valamennyi megfelelő hely ezen madarak fészkelésére" - mondta Orbán Zoltán, hozzátéve, szinte pici tengeri viszonyokat teremtettek ezek a helyek a gólyatöcs számára, ám a csapadékátrendeződés hatására megváltoztak ezek a vidékek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Az év madara: a gólyatöcs - Orbán Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018