eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Startupok éjszakája 2018 elnevezésű rendezvényen a Bálna Budapest kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központban 2018. november 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Főpolgármester-helyettes: kényszerhelyzetben volt a főváros

A szállítói és kivitelezési munkákra szerződött német társaság megszegte a BKK-val kötött szerződést, ezért kellett felbontani a megállapodást – hangsúlyozta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a fővárosi elektronikus jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el.

A Budapesti Közlekedési Központ a Scheidt und Bachmann nevű társasággal kötött szerződést az elektronikus jegyrendszer szállítói és kivitelezési munkáira, a német cég bankgaranciája azonban lejárt és nem hosszabbították meg, ez szerződésszegést jelent, ezért fel kellett bontani a megállapodást. Egyfajta kényszerhelyzetben volt a főváros – közölte Bagdy Gábor pénzügyekért főpolgármester-helyettes, aki a leváltott Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató helyett felel a jegyrendszerért.

Két szerződésről van szó: a finanszírozási szerződést a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával kötötték, a szállítói szerződést azonban a BKK közvetlenül kötötte a német céggel.

Borbély Lénárd csepeli polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a projekt egy része megvalósult, szerinte az eddig keletkezett hátrányból előnyt lehet kovácsolni.

„Semmiféle pénzügyi veszteség nem érhette a Fővárosi Önkormányzatot,

ugyanis azok, amik kifizetésre kerültek, valós, megfogható tárgyi eszközök, illetve olyan szoftverek, amelyeket használni fog tudni a főváros” – fogalmazott.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy eddig mennyit költött a főváros az elektronikus jegyrendszer kialakítására, Bagdy Gábor azt mondta, a BKK-nak és szerződéses partnerének is vannak követelései, ezért nem tudni a pontos számokat, a két fél feltételezhetően vitatni fogja a másik követeléseit.

A főpolgármester-helyettes a projekt további folytatásáról és lehetséges határidejéről is beszélt. Azt is elmondta:

úgy szeretnék átstrukturálni, hogy a mai igényeknek megfelelő szolgáltatásokat tudja nyújtani,

a szerződés aláírása, 2014 óta ugyanis megváltoztak a lakossági igények és a lehetőségek. Bekapcsolnák a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformba, és például az online jegyvásárlást is lehetővé tennék, ez nem szerepelt az eredeti megrendelésben. A fővárosi elektronikus jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el – tette hozzá.

Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel, és megbeszélték, hogy a BKK projektje a Volán és a MÁV országos hálózatához fog kapcsolódni.

Gál József, az LMP fővárosi képviselője azt mondta:

nem igaz, amit a főváros mond, mert több mint 6 milliárd forintot elköltöttek az elektronikus jegyrendszerre,

ezt a BKK dokumentumaiból világosan lehet látni. Gál József hozzátette: vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi, amelyben ellenzéki oldalról helyet kapha, Horváth Csaba szocialista, Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus és D. Naszály Márta a Párbeszéd képviselője.

Az MSZP-s Horváth Csaba nyilvánvaló hazugságnak nevezte, hogy nem érte kár a budapestieket. Szerinte az e-jegy négy éve "döglődik", azóta, amióta megkötötték a kilenc alkalommal módosított szerződést "az alkalmatlan céggel". Kijelentette, Tarlós Istvánnak Bagdy Gáborral együtt távoznia kell a főváros éléről. Az e-jegyet egyébként fontos és jó dolognak tartaná.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×