eur:
393.4
usd:
368.08
bux:
66269.8
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Terroristavád egy szegedi kurd házaspár ellen, akik sohasem harcoltak

A feleséget 15 éves kora óta folyamatosan fenyegették, abban a reményben távozott a válságzónából, hogy új életet kezdhetnek. Március óta vannak őrizetben.

Terrorizmus finanszírozásával vádolnak egy kurd házaspárt, akik ellen hétfőn indult per a Szegedi Törvényszéken.

A férfi - a HVG.hu cikke szerint - 2009-ben önként csatlakozott az EU által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK). 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített, de nem harcolt, ruhát és élelmet szállított a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő PKK-egységeknek társaival együtt. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ott sem harcolt. Ekkor már a PKK szíriai szervezete, az YPG kötelékében szolgált.

Az Iránban született kurd nemzetiségű nőt 2010-ben szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, de ő sem harcolt, fegyvere sem volt, feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítsa volt. 2014-től az YPG egyenruháját viselte.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015-ben elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, új életet kezdenek: elszöktek, és embercsempészek segítségével jutottak Magyarországra. A házaspárt március 7-én vették őrizetbe.

A vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, a férfi vallomást sem tett. A nő igen: 15 éves korában rabolták el, folyamatosan fenyegették, közölték vele, ha megszökik, biztos halál vár rá, kilátásba helyezték azt is, hogy megerőszakolják vagy eladják egy idős férfinak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×