eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pintér Sándor: a menekültügyi hivatal szakszerűen járt el a Gruevszki-ügyben

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal - jelentette ki a belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után. A Jobbik az Európa Bizottsághoz fordul, de a testület tisztában van már a Gruevszki-üggyel.

Pintér Sándor kiemelte: a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének.

A belügyminiszter az újságíróknak bemutatta azt is, milyen a határozat, amit egy menekültügyi kérelem elbírálásakor meghoznak. Mint hangsúlyozta, annak nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre kitér, csak törvényi helyeket tartalmaz.

Brüsszelnek ír a Jobbik

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordul a napokban Jobbik a Gruevszki-ügyben - jelentette be Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, frakcióvezetője a Mirkóczki Ádámmal, a nemzetbiztonsági bizottság elnökével közös sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt már készíti a beadványt, és arra vár választ, hogy az EB vizsgálta-e, mennyire érvényesülnek a jogállamiság elvei Macedónia igazságügyi és jogrendszerében - közölte Gyöngyösi Márton.

A politikus hangsúlyozta: ha az ország kiállja a próbát, akkor a magyar hatóságoknak nincs mérlegelési lehetőségük, ki kell adniuk hazájának a balkáni állam korábbi miniszterelnökét, ha nem volt ilyen vizsgálat, elvárják annak elvégzését.

Frakciótársa, Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: az Európai Bizottságot nem köti időkeret a válaszadásban, de az ügy súlya és az általa kavart nemzetközi botrány miatt arra számítanak, hogy viszonylag rövid időn belül feleletet kapnak.

Kifogásolta, hogy miközben az általa vezetett nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése előtt a külügyminisztérium azt közölte vele, hogy a tárcának vagy a hírszerzésnek "semmilyen adata nincs ebben az ügyben", nemrég épp a külügyminiszter ismerte el, hogy magyar diplomaták szállították Nikola Gruevszkit az országba.

Arra a kérdésre, hol van most Nikola Gruevszki, azt közölte Mirkóczki Ádám: a döntés idején még Magyarországon kellett tartózkodnia, de ennél többet nem tudnak, kijelentve, nincs kizárva, hogy a macedón politikus elutazott, de a nemzetközi körözés miatt nem feltételezi, hogy egy másik uniós tagállamba távozna.

Brüsszel: a tagállamok döntése

Az Azonnali is megkereste az Európai Bizottságot, és azt a választ kapta, hogy a testület tisztában van a Gruevszki-üggyel, de a vonatkozó uniós jogszabályok alapján csakis a tagállamokra tartozik az egyéni menekültkérelmek megvizsgálása, és a döntés róluk.

Azt viszont mindegyik féltől elvárja, hogy szigorúan a szabályok alapján járjon el, anélkül, hogy átpolitizálná az ügyet, a jogállamiság ugyanis a tagállamokban és a tagjelölt államokban is irányadó uniós alapelv. Brüsszel hozzátette: évekig tartó visszaesés után Macedónia szépen fejlődik a jogállamiság területén a Tanács 2018. júniusi megállapításai szerint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×