eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Környezetvédelmi matematikaóra: hány embert küldenek el és honnan?

Az Agrárminisztérium szerint csak 2,7 százalékos, a miniszterhez nyílt levélben forduló környezetvédők szerint 44 százalékos a leépítés a környezetügyben. Részben matematikai vita folyik, részben azt féltik, hogy elvész a környezetvédelmi koordináció a kormányzati munkában.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, valamint további 80 civilszervezet nyílt levélben fordult Nagy István agrárminiszterhez, tiltakozásukat fejezik ki a környezetügyet érintő nagyszámú létszámleépítés miatt. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója szerint a környezetügyért felelős államtitkárság legalább 44 százalékos leépítést kapott.

"Azért nehéz pontos számot mondani, mert vannak, akiket elküldtek, és vannak, akiknek a szerződését módosították, határozatlan idejű helyett határozott idejű szerződést kaptak. Hogy mennyien lesznek egy év múlva, nem is lehet megmondani" - nyilatkozott az InfoRádióban Sipos Katalin

A WWF-igazgató hangsúlyozta, a levélírók az agrárminisztériumon belüli leépítések miatt emeltek hangot, mert az átlagos leépítés a tárcán belül 32 százalék volt, de úgy tudják, az agrárállamtitkárságokon ennél jóval alacsonyabb, az erdészeti és a környezetügyi állampolgárságokon pedig jóval magasabb volt az elbocsátottak aránya. Elismerte, ha a minisztériumhoz hasonlóan az összes nemzeti park igazgatóságot, háttréintézményt beleveszik a számításba, nem tűnik nagynak a leépítés mértéke, de most a központi irányítás állományát csökkentették 44 százalékkal.

"A környezetügynek a kormányon belül egyfajta koordinátori szerepet is be kellene töltenie, segítenie a többi ágazatot, hogy egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb irányba menjenek a megoldások. Ezzel a létszámmal ezt a funkciót nem fogja tudni végrehajtani az államtitkárság"

- mondta Sipos Katalin. A környezetvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy noha a mostani elbocsátások nem érintik a nemzeti park igazgatóságokat, de az augusztusi közigazgatási létszámstop ott a teljes közmunkaprogram leállítását jelentette.

"Információink szerint ez hatszáz ember távozását jelentette a nemzeti parkoktól. Nyílt titok, hogy a nagyon szűkös költségvetés és az alacsony létszám miatt a közmunkaprogrammal oldották meg például a bemutatóhelyek üzemeltetését, a védett területek kezelését. A működtetés szempontjából már most kritikus helyzetbe kerültek a nemzeti park igazgatóságok" - állította a WWF Magyarország igazgatója.

A műemlékvédelem területe

Nem csak a természetvédelmet érte el a nagy bürokráciacsökkentés, most ugyanígy járhat a műemlékvédelem is: kormányzati szinten gyakorlatilag megszűnik a régészeti államigazgatás és a műemlékvédelem szakmai képviselete - írta az Index.Úgy tudják, közel negyven embernek mondtak fel, és mintegy húsznak nem. Egy olvasójuktól úgy értesültek, hogy pletykaszinten van olyan információ, hogy az itt dolgozók egy része a terület egyik háttérintézményéhez, a Lechner Tudásközponthoz kerülhet, de konkrét ígéret vagy ajánlat egyelőre nem hangzott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×