eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bővíti a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét a kormány - a nap hírei

A CEU rektora szerint megállapodás nélkül Bécsbe költözhet minden amerikai akkreditálású képzés. Leáll pénteken Pest és Nógrád megye egyes területein a kommunális szemétszállítás is.

Bővíti a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a kétgyermekes családok is megkapják a 10 millió forintos egyszeri támogatást, illetve az ugyanilyen összegű kedvezményes kölcsönt. Hozzátette: a háromgyermekesek esetében a hitel összege 15 millióra emelkedik.

A fővárosban nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, ugyanis a Szent János Kórház is ilyen intézmény lesz - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: csaknem félmilliárd forintos támogatást kap az intézmény, ahol 500 ággyal jöhet létre a sürgősségi ellátás. A tárcavezető szólt arról is, hogy a jelentős visszaélések miatt átalakul a kulturális tao-rendszer. Megerősítette: mindenki megkapja az eddig folyósított összeget, csak más formában. Az átalakításról a következő kormányülés dönthet.

Jövőre már a CEU új bécsi kampuszán tanulnak az intézmény amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói. Michael Ignatieff rektor elmondta: a már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. A kormány politikai blöffnek tartja a CEU bejelentését. David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete pedig közleményében azt ígérte: decemberig megpróbálja kijárni az államközi egyezmény aláírását.

A rendvédelmi dolgozók és a katonák túlórapénzeinek átmeneti megtartására nyújt be önálló indítványt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága - jelentette be a testület fideszes elnöke. Kósa Lajos elmondta: a szabályozás szerint év végével megszűnne a túlórapénz, és szabadságot adnának az elrendelt túlmunka után.

Holnaptól (pén) nem szállítja el a kommunális szemetet sem a Pest és Nógrád megyében működő Zöld Híd Nonprofit Kft. Gyenes Szilárd megbízott ügyvezető igazgató az InfoRádióban elmondta: a cég amiatt kényszerült a döntésre, mert a munka elvégzéséhez szükséges pénz a ma (csüt) délutáni határidőig sem érkezett meg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőtől, és az állami vállalat legutóbbi megkeresésükre sem válaszolt.

Péntektől teljes egészében használhatják az autósok a Csepel-Szigetszentmiklós összekötő úton épült új körforgalmat - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Közút kommunikációs vezetője. Pécsi Norbert elmondta: a két település közötti út egy nagyobb szakasza is megújult, ennek volt része a körforgalom megépítése az M0-s csomópontjában, valamint egy új fel-, illetve lehajtó.

Újra lehet pályázni az elektromos gépjármű beszerzések támogatására - jelentette be a fenntarthatóságért felelős államtitkár. Weingartner Balázs elmondta: a magánszemélyek, gazdasági társaságok, önkormányzatok október 29-étől jelentkezhetnek a vissza nem térítendő támogatásra.

Az Oroszországban bebörtönzött ukrán filmrendezőnek ítélte oda a Szaharov-díjat az Európai Parlament. Oleh Szencovot az orosz hatóságok terrorcselekmények előkészítésének vádjával 20 év börtönre ítélték. A művész hónapokon át folytatott éhségsztrájkot a fogságában. Az 50 ezer euróval járó elismerést az EP a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére hozta létre.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×