eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az Országház délutáni napsütésben 2018. május 28-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Ügynöklista és egészségügy napirend előtt az Országgyűlésben

A paksi bővítés, az oktatásügy, valamint a migrációs politika is szóba került a parlamentben.

Vadai Ágnes a DK részéről a kormány külpolitikáját tette felelőssé az ukrán-magyar kapcsolatok mélypontja, illetve a kettős állampolgárok ukrán szélsőjobboldali listázása miatt. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára előbb a DK politikáját kritizálta, majd elismerte, hogy egyre súlyosabb a helyzet Kárpátalján, ám rámutatott, hogy a határon túli magyarság számíthat a kormány támogatására.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője október 23-a nyomán egyebek mellett azzal szembesítette a kormánypártokat, hogy korábban többször leszavazták az ügynöklisták nyilvánosságra hozását és a lusztrációs törvényt is. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában a Jobbik politikáját kritizálta, mások mellett azt állítva, hogy a pártvezetés döntései miatt egyre durvább háborúk dúlnak a párton belül.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc folytatva, illetve megismételve a miniszterelnök tegnap elmondott gondolatait, birodalmi törekvéseknek nevezte az Európai Bizottság politikáját. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára erre aláhúzta, hogy a magyar kormánynak a nemzeti érdekek őrének és a szuverenitás letéteményesének kell maradnia.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio arra volt kíváncsi, hogy miért nem másra, például kórházfelújításra fordítja a kormány a paksi bővítésre szánt 4000 milliárd forintot, amire Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár aláhúzta, hogy a jelenlegi blokkok a ’30-as években le fognak állni, ezért a bővítés valójában kapacitásfenntartás.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a vidéki felsőoktatás érdekében szólalt fel és aggodalmát fejezte ki, hogy értelmezésében a kormány szélesítené a tandíjat fizető hallgatók körét. Rétvári Bence válaszában álhírnek nevezte és cáfolta, hogy a kormány tandíjat vezetne be.

A szocialista Kunhalmi Ágnes a közoktatás problémáinak enyhítéseként azt javasolta, hogy a Ház fogadja el az “oktatási minimum”-nak nevezett MSZP-s előterjesztést. Rétvári Bence azonban úgy látta, hogy a szocialista ciklusokhoz képest emelkedett a pedagógusok bére és javult a közoktatás helyzete.

A fideszes Böröcz László úgy vélte, hogy Brüsszel továbbra is központosítani akarja a határvédelmet, Magyarország ellen pedig politikai köntösbe bújtatott boszorkányüldözés folyik bevándorláspolitikája miatt. Dömötör Csaba válaszában úgy vélte, hogy a legnagyobb fenyegetés jelenleg, hogy egy ideológia alapján próbálják felülírni a nemzetállami jogköröket.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×