eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület által szervezett HUNGRAIL Magyar Vasút 2018 című vasútszakmai konferenciáján a budapesti New York Palace szállodában 2018. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Homolya Róbert: jelentős fejlesztésekre készül a MÁV

Néhány éven belül minél több helyen elérhetővé tenné az óránként 160 kilométeres sebességgel közlekedő vonatokat a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Homolya Róbert beszélt arról is, hogy a kormány néhány héten belül bejelent egy HÉV-felújítási programot.

A MÁV-nak 7700 kilométeres pályát kell fenntartania és erre évente a nyugat-európai átlagnál jóval kisebb összeg, 70-80 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a cég elnök-vezérigazgatója. Homolya Róbert szerint ezzel magyarázható, hogy a vonalszakaszok jelentős részén most csak 40-80 kilométeres sebességgel járnak a szerelvények.

A 7700 kilométeren mintegy háromezer lassú jel van, vagyis nem lehet annyival közlekedni, mint amennyit a pályaszerkezet lehetővé tenni.

Két kilométerenként van egy olyan probléma, amit meg kell szüntetni, hogy helyreálljon a megépített műszaki állapotnak megfelelő rend

– fejtette ki.

Az elnök-vezérigazgató közölte, hogy az elmúlt években 600-700 ilyen lassú jelet sikerült megszüntetni, de ezek újra keletkeznek időjárási okok miatt.

Hosszú távú cél, hogy gyorsabb legyen a vasúti közlekedés, mert csak így lehet versenyképes a közútival szemben – fogalmazott Homolya Róbert. Mint kifejtette, sok fejlesztés van folyamatban, és

két-három éven belül 120-130 kilométeres vonalszakaszon tudnak óránként 160 kilométeres sebességgel közlekedő vonatokat garantálni.

A szükséges fejlesztéseket a nagyvárosok felé közlekedő járatokon és a nemzetközi vonalakon végzi el először a MÁV.

HÉV-rekonstrukció

Heteken belül bejelenthet a kormány egy HÉV-felújítási programot a napokban tárgyalt szakmai anyag alapján - közölte a MÁV elnök-vezérigazgatója. Homolya Róbert azt mondta: a főváros már akkor tárgyalt a rekonstrukcióról, amikor a HÉV még Budapest fennhatósága alatt volt.

A HÉV jegyautomaták előtti sorokra utalva azt mondta: a fenntartás átvétele ellenére továbbra sem a MÁV, hanem a BKV értékesíti a jegyeket, és a bevételt is először a társaság kapja meg, de az elszámoltatási rendszer felülvizsgálatát már kezdeményezte a BKV vezérigazgatója. Mint mondta: a vasúttársaság bevételei nem nőttek, de az utasszám emelkedett.

Szólt arról is, hogy az emberek egyre szívesebben választják a HÉV-et a megváltozott utazási szokások, a többi között a közlekedési helyzetek miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×