INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

demokratikus koalíció

gyurcsány ferenc

1956

október 23.

Gyurcsány: a DK Nagy Imre oldalán áll

Infostart / MTI

A Demokratikus Koalíciót azért október 23-án hozták létre, mert a DK alapítói Nagy Imre oldalán állnak - mondta a párt elnöke keddi, budapesti megemlékezésükön.

Gyurcsány Ferenc beszédében úgy fogalmazott: nem lehet kicsit, vagy nagyon ellenzékinek lenni, mivel az ellenzékiségnek ebben az értelemben nincs jelzője. A demokratikus politikai rend lényege, hogy nem fekete vagy fehér, nem lehet kicsit közel vagy nagyon messze állni a Fidesztől, csak szemben állni lehet vele - jelentette ki.

Hangsúlyozta, nem törődnek azzal, hogy mit mondanak rájuk, mert a DK elfogadott egy európai, polgári, jogállami mércét. Ha ennek a mércének az alapján nevezik gazembereknek a kormányon lévőket, akkor nincs lelkiismeret-furdalásuk, mert ők "gazemberek, politikai és büntetőjogi értelemben egyaránt" - jelentette ki a politikus.

Közölte: jelenleg a demokratikus díszletek mögött "egy embertelen diktatúra uralkodik", amely elveszi az ellenzéki képviselőktől annak lehetőségét, hogy érdemben képviseljék a szavazóikat.

Hozzátette,

Magyarország felének csak látszólag van képviselete, mert megszűnt a parlamentáris demokrácia.

Feladni azonban nem szabad, helyette készülni kell arra, hogy jön egy új, egy európai, polgári, szabad világ - mondta.

A DK elnöke felidézte, 1956 októberének közepén senki nem tudta, mi fog történni 23-án, a hó elején a brit nagykövet jelentésében azt írta, hogy Magyarország mintha álmosan szunnyadna. Lehet, hogy a hatalmon levők azt gondolják, hogy az ország álmosan szunnyad, de az is lehet, hogy holnap már nem szunnyadni fog, hanem "kitakarítja őket" - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc arra kért mindenkit, hogy a rendszert ne erőszakkal akarják megbuktatni, helyette inkább szerveződjenek. A nép előbb-utóbb az igazára fog ébredni, és akkor "jaj lesz nektek, nem kicsit, nagyon" - üzente. Azt mondta, hogy a jelenleg hatalmon lévők számára akkor az igazság lesz fájdalmas. Nem azért, mert el kell menekülniük, hanem azért, mert itthon kell maradniuk és "viselniük kell a népítélet minden következményét" - jelentette ki, hozzátéve: "megvetés és utálat fog benneteket körülvenni".

A pártelnök beszédében külön bírálta azt az elképzelést, hogy a nem uniós országokban élő magyar állampolgárok is szavazhassanak a magyarországi EP-képviselőkre. Kiemelte, az EP-választást a Magyarországon élő nyolcmillió választópolgárnak kell eldöntenie, és nincs rendben, ha ehhez csatlakozni akarnak olyanok, akik országai nem tagjai az EU-nak, ugyanis rájuk nézve nem lesznek kötelezőek az unió döntései.

A Demokratikus Koalíció rendezvényét, amelyen egyben a párt alapításának hetedik évfordulóját is ünnepelték, egy fővárosi szállodában tartották, az eseményen néhány százan vettek részt.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018