eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Demeter Márta, az LMP egyik frakcióvezető-helyettese Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Megválasztották Demeter Mártát az LMP társelnökévé

Részleges tisztújító kongresszuson választott női társelnököt az LMP Keresztes László Lóránt mellé.

A Szél Bernadett távozásával megüresedett posztra (a párt alapszabálya szerint egy férfi és egy nő áll a párt élén.) Demeter Márta volt az egyetlen jelölt.

A megválasztását követő sajtótájékoztatón elmondta: célja, hogy pártja minél hatékonyabban képviselje azokat az embereket, akik az áprilisi választáson az LMP-re szavaztak.

A hvg.hu értesülései szerint a politikust a küldöttek kétharmada támogatta.

Demeter Márta megválasztása annak ellenére kétséges volt, hogy ő volt az egyetlen jelölt a posztra. A személye megosztja a pártot, belépni is csak a harmadik nekifutásra, július végén tudott az MSZP-ből kilépett politikus. Egy másik ügy miatt is meggyengült a pozíciója. Egy katonai dokumentumra hivatkozva nemrég arról kérdezte a belügyminisztert, hogyan lehetséges, hogy Orbán Viktor egyik lányát a Magyar Honvédség egyik repülőjén hozták haza. A kormány az erről szóló hírek megjelenése után azt közölte: nem a miniszterelnök, hanem a Cipruson szolgálatot teljesítő katonai kontingens egyik tagjának a gyermeke volt a gépen utazó, Orbán F. nevű utas.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára ezután "nemzetbiztonsági kockázatnak" nevezte Demeter Mártát, pénteken pedig a Fidesz az ügyészséghez fordult.

Ezzel kapcsolatban Demeter Márta most azt mondta: nem hibázott, amikor több ügyben kérdéseket tett fel a honvédelmi tárcának, az általa nyilvánosságra hozott adatok pedig nem titkosak. Továbbra is ellenőrizni fogja a tárcát, ezután is felteszi kérdéseit - tette hozzá.

Szerinte kérdéseire nem kapott érdemi választ a tárcától. Az iratbetekintéskor látottak alapján tette fel írásbeli kérdéseit, és törvényesen járt el. "A kizárólag a Honvédelmi Minisztérium által a sajtóba citált személyekkel kapcsolatban" pedig kijelentette: súlyos hiba a tárca részéről, ha az állományába tartozó személlyel kapcsolatos adatokat oszt meg, az pedig még nagyobb hiba, ha a családtagjaikkal kapcsolatos információt tesz nyilvánossá.

Úgy vélte: az ellene irányuló lejáratási kísérlettel csak leplezni kívánnak valamit. Szerinte tovább kívánják szűkíteni az országgyűlési képviselők ellenőrzési jogosítványait azelőtt, hogy a honvédelmi tárca mintegy ezermilliárd forintos beszerzéseket valósítana meg.

Fontos feladatok a párt előtt

Az egyik legfontosabb feladatnak Demeter Márta azt nevezte, hogy pártja hatékonyan készüljön fel a jövő évi európai parlamenti, valamint az önkormányzati választásokra, hogy jövőre megvalósulhasson a korszakváltás.

Azt mondta, nemcsak új Európai Parlamentre (EP) és új Európai Bizottságra van szükség, de olyan uniós képviselőkre is, akik a valós nemzeti érdekeket jelenítik meg az EP-ben, stabilitást és biztonságot nyújtanak az európai polgároknak, és nem a multinacionális vállalatokat segítik.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban kijelentette: fontos, hogy helyi szinten is az emberek érdekei érvényesüljenek.

Kis-Szeniczey Kálmán, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, akit az LMP kongresszusa szombaton elnökségi taggá választott, fontosnak ítélte a vidéki jelenlét erősítését az LMP vezetésében. Úgy vélte: a nehezebb viszonyok között élő vidéki csoportok felé is nyitnia kellene a pártnak.

Keresztes László Lóránt, a párt másik társelnöke arról számolt be, hogy a szombati kongresszuson nem hoznak döntést a jövő évi önkormányzati választásokon alkalmazandó szövetségi politikáról, meghatározzák viszont az EP-választás listaállításának szabályait, hogy a következő kongresszuson, az év végén vagy a jövő év elején már a jelöltekről dönthessenek.

Emellett az alapszabályon hajtanak végre technikai módosítást - tette hozzá -, az átfogó változtatás szintén a következő kongresszuson várható. Közölte azt is: a főpolgármester-jelölt kérdéséről a párt budapesti kongresszusa határoz.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×