eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Autók haladnak a szmogban a fővárosi Sztehlo Gábor rakparton 2017. január 22-én. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A háttérben a Lánchíd látható.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Szálló por: már a szabadtéri sportolásra sem jó a levegő

Az idősek, a gyermekek, a szív- és érrendszeri, valamint légúti betegek számára csupa-csupa rossz híre van a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és a meteorológusoknak is.

Az ország szinte teljes területén napok óta rossz a levegő minősége. Számos településünkön - például Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Putnokon, Nyíregyházán és Budapesten is - meghaladja a levegő szállópor-koncentrációja az egészségügyi határértéket.

"Az őszi, illetve a téli időszakban nagyon gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, hogy a légszennyező anyagok keveredése egy alacsony légrétegen belül történik csak, így a légszennyező anyagok koncentrálódhatnak. Ehhez hozzájárul, hogy nincs szél, nincs eső, illetve a kibocsátás nő" - magyarázta az InfoRádiónak Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiéniás szakértője.

A rossz levegő elsősorban a gyermekek, az idősek, és a légúti, a szív-, valamint érrendszeri megbetegedésben szenvedők, számára veszélyes, jelenlegi tüneteteik megerősödhetnek.

Szigeti Tamás ezért azt javasolja, hogy az ilyen betegségekben szevedők

kerüljék a kemény fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, illetve a sportolást is.

A lakosságnak általánosságban azt javasolja, a gépjármű helyett utazzunk közösségi közlekedéssel, a

fűtés során pedig kerülni kell a súlyosan környezetszennyező anyagok - szén, műanyagok, gumiabroncs, festett vagy nedves fa - használatát.

A helyzeten gyorsan segíthetne a csapadék, de arra a következő napokban még nem lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint is már egyre kritikusabb a csapadékhiány, sőt, bár korábban úgy tűnt, a hosszú hétvége derekára jöhet némi eső, a friss előrejelzések alapján

az esőfelhők is "pihennek" majd, a jövő hét derekáig biztosan.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hét további részében is folytatódik a napsütéses, száraz, meleg idő. A maximumok 20 fok körül alakulnak, de a leghidegebb órákban helyenként fagypontig is hűlhet a levegő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×