eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin

Januártól vizsgálják az ország érdekét sértő külföldi befektetéseket

Januártól be kell jelenteni, ha Magyarország biztonsága szempontjából fontos iparágakban unión kívüli befektető szerezne tulajdont – döntött az Országgyűlés.

Még tavasszal nyújtotta be a belügyminiszter a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet most a Ház 113 igen és 50 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadott el. Hatályba lépésétől, január 1-jétől az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen, illetve Svájcon kívüli állam állampolgára vagy ilyen államban bejegyzett jogi személy és egyéb szervezet csak úgy szerezhet bizonyos tevékenységeket végző magyarországi székhelyű gazdasági társaságban - a meghatározottnál nagyobb - tulajdonrészt, ha ezt bejelenti és engedélyezteti az illetékes miniszterrel.

Az ilyen, engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például

  • a fegyvergyártás,
  • bizonyos haditechnikai, titkosszolgálati eszközök előállítása,
  • egyes pénzügyi szolgáltatások és fizetési rendszerek működtetése, valamint
  • a villamos energiáról, a földgázellátásról, a víziközmű-szolgáltatásról, és az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység.

A belügyminiszter a külföldi befektető a bejelentése alapján azt köteles megvizsgálni, hogy a tulajdonszerzés vagy az üzemeltetési jog megszerzése sérti-e Magyarország biztonsági érdekét, a legtöbb esetben 60 napja van e döntésre.

A tárcavezető esetleges tiltó döntése közigazgatási perben támadható meg. Amennyiben egy befektető elmulasztja a bejelentést, holott érintettje lehet a jogszabálynak, a miniszter akár tízmillió forintos bírságot is kiszabhat, bizonyos esetekben pedig a magyar államot elővásárlási jog illeti meg.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×