eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormány ezer milliárd forint uniós támogatás folyósítását várja még Brüsszelből - a nap hírei

Jövőre meghaladja a 10 ezer milliárd forintos rekordot az autóipar termelési értéke Magyarországon. Elfogadta a kormány a közigazgatási bíráskodás visszaállításáról szóló koncepciót.

A kormány ezer milliárd forint számlával igazolt uniós támogatás folyósítását várja még Brüsszelből - közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem készült olyan kormányzati előterjesztés, amely 450 milliárd forintos elvonással számolna. Hozzátette: nincs is ilyen veszély.

Jövőre meghaladja a 10 ezer milliárd forintos rekordot az autóipar termelési értéke Magyarországon - közölte New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy bejelentette: a kormány stratégiai megállapodást köt a turbófeltöltőket gyártó, amerikai BorgWarner vállalattal, amely világszinten az ágazat egyik legjelentősebb szereplője.

A kormány újabb 300 millió forintot ad egy hajléktalanokat segítő tartalékalap létesítésére. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy a pénzből olyan helyeket alakítanak ki, ahol - mint fogalmazott - "köztisztasági feladatokat lehet elvégezni az éjjeli melegedőre való szállítás előtt". Október 15-én lép életbe a közterületi tartózkodás tilalma.

Újabb intézkedésekkel segítené a közfoglalkoztatottak átlépését a munkaerőpiacra a pénzügyminisztérium, valamint felgyorsítaná és erősítené a képzési programokat is. Varga Mihály elmondta, azokat az idősebb korú, inaktív rétegeket is szeretnék megszólítani, akik még munkát vállalnának. A KSH adatai szerint az első 8 hónapban 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatási arány 69,4 százalékra emelkedett. A magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 42 ezer fővel csökkent.

A többi visegrádi ország színvonalához szeretné felzárkóztatni a minimálbért egy kétéves programmal a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádióban a béremelési értesülésekre reagált. A Világgazdaság úgy tudja: a minimálbér 8,7 százalékkal 150 ezer forintra emelkedne, a bérminimum pedig jövőre csaknem 12 százalékkal 202 ezerre nőne. A Liga Szakszervezetek elnöke ugyanakkor jövőre a minimálbér mértékét bruttó 190 ezerre, a garantált bérminimumét csaknem 260 ezer forintra növelné a munkára rakódó közterhek mérséklése mellett.

Elfogadta a kormány a közigazgatási bíráskodás visszaállításáról szóló koncepciót. A parlament még az idén jóváhagyhatja a jogszabályt és az új szervezet 2020. január 1-ével kezdheti meg tevékenységét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón hangsúlyozta, hogy a bírói jogállás egységes marad, és a jelenleg közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírókat kérelmükre átveszik az új szervezetbe.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) cáfolta, hogy megindította volna a nyomozást a magyar útlevelek ügyében. Még nem indított nyomozást a szolgálat ebben az ügyben, ellentétben Jurij Lucenko főügyész állításával - közölte a szervezet szóvivője. Mint mondta: a főügyészség eljárást indíthatott, és a nyomozás elvégzését az SZBU hatáskörébe utalhatta, de ilyen tartalmú dokumentum nem érkezett a titkosszolgálathoz. Megjegyezte, hogy tudomása szerint az ukrán jogszabályokban nincs olyan rendelkezés, amely alapján a kettős állampolgárság felelősségre vonást vonna maga után.

Kinevezte az Információs Hivatal főigazgatójává Czukor Józsefet Orbán Viktor miniszterelnök, a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére, október 1-ei hatállyal. A határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Czukor József korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: a 90-es években főosztályvezetői, 2002 és 2004 között a Medgyessy-kormány idején szintén főigazgatói tisztséget töltött be. 2010-től a berlini nagykövetséget vezette, majd 2015-től Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként a kormányfő külügyi stábját vezette.

Egységesen elérhető online adminisztrációs adatbázis létrehozásáról döntött Európai Unió Tanácsa. A felület az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető lesz. Több olyan hálózatot és szolgáltatást fog integrálni, amelyet nemzeti és uniós szinten hoztak létre, hogy a határokon átnyúló tevékenységeket segítsék.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×