eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szakértő: a fiatalok rengeteg információt dolgoznak fel egyszerre

Magyarországon az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a televíziószolgáltatásra előfizetők száma, de a tévénézésre fordított idő nem. Az újfajta médiafogyasztás átalakítja a gondolkodási és döntési folyamatokat is – hangsúlyozta Németh Erzsébet szociálpszichológus, egyetemi tanár.

A televíziózás egyre inkább interneten történik, és egyre gyakrabban elszakad az egyes adások idejétől – mondta az InfoRádiónak a szakértő. A hagyományos televíziózás inkább az idősekre jellemző.

Folyamatosan bővül viszont az a korosztály, amely egyszerre televíziózik, internezetik, telefonozik, több képernyővel foglalkozik

– tette hozzá. A fiatalok otthonosan mozognak az új típusú, internetalapú médiafogyasztásban, de az idősebbek között is egyre elterjedtebb. „Ez még semmi ahhoz képest, ami néhány év múlva lesz általános” – fogalmazott.

Bár a tévéelőfizetések száma csökkent, a televíziónézésre fordított idő azonban még egy kicsit emelkedett is Magyarországon. Egy-egy eszköz több mindenre képes, egyszerre több eszközt néznek és használnak az emberek – emelte ki Németh Erzsébet.

A fiatalok rengeteg információt dolgoznak így fel egyidőben, ez azonban átalakítja a feldolgozás mélységét, milyenségét, és a döntési folyamatokat.

Az idősek többet – több mint napi 6 órát – tévéznek, a fiatalok pedig 11 órát töltenek a képernyők előtt, ebből ugyanakkor csupán 3 óra a televízió, a fennmaradó időben játszanak, csetelnek, szociális életet élnek. Az úgynevezett nem aktív emberek (akiknem járnak dolgozni és tanulni) nagyon sokat néznek tévét, a legkevesebbet pedig az egyetemisták töltenek a tévé előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×