INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

szervadományozás

transzplantáció

szervátültetés

donor

Egyre többen adományoznak szervet

Egyre többen adományoznak szervet

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Jelentősen emelkedik a szervadományozások és szervátültetések száma Magyarországon - hangsúlyozta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

A tavalyi évben Magyarországon 159 alkalommal történt elhunytból transzplantációs céllal szervkivétel, és összesen 450 szervátültetést végeztek, ide értve a 40 élődonoros veseátültetést is. Ebben az évben 120 megvalósult donációt regisztráltak és ebből 367 szervátültetés történt már eddig.

Ha ez az aktivitás folytatódik, akkor év végére 170-180 elhunyt donorból több mint 500 szervátültetés lehetősége adódik majd.

- mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

A transzpalctációs igazgató elmondta, hogy közösen a a Szervkoordinációs Irodával a donor oldalával foglalkoznak.

"A mi feladatunk a szervkivételek szervezése és az Eurotransplanttal való együttműködés. Olyan kórházakkal keresünk együttműködést, ahol súlyos agyi károsodott betegek ellátása, idegsebészeti ellátása zajlik, és olyan szakorvost keresünk, aki főállás mellett vállalja, hogy kórházi koordinátorként felülvizsgálja az összes kórházi halálesetet.

Ebből olyan következtetéseket tudunk levonni, amelynek segítségével esetleges agyhalottak elvesztését lehet a későbbiekben elkerülni"

- hangsúlyozta Mihály Sándor.

A szervátültetések számának emelkedése azzal is összefüggésbe hozható, hogy Magyarország Eurotranszplant tagsága, ebben a nyolc tagállamot tömörítő szervezetben lehetőséget nyújt arra, hogyha nincs alkalmas recipiens (vagyis amelyik szervezetbe az átültetés történik) egy éppen rendelkezésre álló donorszervre, az nem fog elveszni, hanem 15-16 ezer beteg közül választják ki, hogy ki kaphatja azt a szervet - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Jogi háttér

A jogszabályokat tekintve a szervátülétetés nem konkrét adományozás. Mihály Sándor szerint viszont igenis az, hiszen

én döntök az önrendelkezéshez való jogom gyakorlása során arról, hogy nem írok tiltakozó nyilatkozatot, hanem szeretném, ha halálom után felhasználnák a szerveimet transzpalntációs célokra.
Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Egyre többen adományoznak szervet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018