INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

tordai bence

alapjövedelem

társadalom

költségvetés

Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Ismét bedobták az alapjövedelem ötletét - mit is jelentene

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett

Bevezethetőnek tartja az alapjövedelmet Magyarországon Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese. A politikus Sarath Davala indiai szociológussal tartott sajtótájékoztatóján az indiai alapjövedelem-kísérletek eredményeit ismertette.

Indiában 2011-2013 között, másfél éven keresztül kilenc faluban bevezettek egy viszonylag csekély összegű alapjövedelmet és azt vizsgálták, hogy az indiai falusi társadalomnak milyen eredményeket hoz ez az új intézkedés - mondta Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

"Azt tapasztalták hogy

nemcsak a szegénység csökken, nemcsak az éhezést sikerült szinte teljesen felszámolni és a minőségi éhezést is visszaszorítani, hanem a gyerekek iskolalátogatása is sokkal kiszámíthatóbb lett,

alacsonyabb lett a lemorzsolódás, illetve pozitív egészségügyi hatások is voltak, és ami Magyarországra nézve a legfontosabb:

pozitív munkaerőpiaci hatások is mutatkoztak."

- emelte ki a pozitív hatásokat a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Motiválja a munkába állást

Indiában azt sikerült bebizonyítani, hogy az alapjövedelem ösztönzi a munkába állást, vagy segíti a vállalkozóvá válást, tehát nem ellenösztönző, amivel néhányan gyanúsították - jegyezte meg Tordai Bence.

Mint mondta, Magyarország jelentős részén harmadik világbeli szegénység van,

a szegénység enyhítése legalább olyan fontos cél, mint hogy egy hatékonyabb munkaerőpiac jöjjön létre, növekedjen a bérszínvonal, nagyobb legyen a szociális biztonság.

Magyarországon működő modell?

Finnországban konferenciát tartottak az alapjövedelemről, 2017 január 1-től tesztelik két éven át ezt a rendszert. Magyarországon is volt erről vita, akkor az ellenzők azt mondták, hogy az alapjövedelem komolyan megterhelné az államkasszát.

Tordai Bence szerint egy jelentős átrendezéssel meg lehetne oldani az alapjövedelem kigazdálkodást. Elmondta, a Párbeszéd évek óta benyújtja az alapjövedelem költségvetését.

"Korábban 2200, most 2500 milliárd forint átcsoportosításáról lenne szó, és a finnországi konferenciának is az volt az egyik fő kérdése, hogy hogyan lehet finanszírozni az alapjövedelmet. Kimondták, hogy komolyan

be kell vonni a közteherviselésbe a nagyvállalatokat, a felső tízezret, a bankokat, mert a legtöbb országban ezek kikerülnek, kihúzzák magukat az adófizetés alól.

Vagyonadóra van szükség, és sokkal igazságosabb elosztásra" - tette hozzá.

A munka és a jövedelem újragondolása

Számos országban folynak kísérletek: Skóciában, Olaszországban, Spanyolországban, de még sehol nem merték bevezeti az alapjövedelmet. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint még gyűjtenünk kell a a tapasztalatokat ahhoz, hogy ezt a lépést meg lehessen tenni, hiszen

jelentősen átírná a mai tudásunkat a szociális szféráról, a biztonságról, a munkára ösztönzésről és egy csomó olyan dologról, amiről kicsit 20. századi módon gondolkodunk.

"A technológiai forradalommal és ennek következtében a munkaidő szükségszerű és kényszerű csökkenésével át fog rendeződni az életünk és egyre kevesebben egyre kevesebbet fognak dolgozni, ha ez így megy tovább, akkor nem kérdés, hogy amikor a robotok dolgoznak és egyre kevesebb embernek lesz kereső munkája, akkor

újra kell gondolni, amit a munkáról és amit a jövedelemről gondolunk"

- mondta Tordai Bence.

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Tordai Bence
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018