eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint újabb, rekordnak számító beruházást jelenthet be a kormány a közeljövőben. Alaptörvény ellenesnek minősítette a kúttörvényt az Alkotmánybíróság. Az Egyesült Államokban megkezdődött John McCain republikánus szenátor búcsúztatása. A nap legfontosabb hírei augusztus 29-én.

Újabb, rekordnak számító magyarországi beruházást jelenthet be a kormány akár még az idén – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a BMW egymilliárd eurós debreceni beruházásáról szóló döntésében Magyarország politikai és gazdasági stabilitása, az alacsony adóterhek, és Debrecen fejlődése játszhatott szerepet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint már a német kormány is következetes az illegális migráció elutasításában. Gulyás Gergely erről a német kancelláriaminiszterrel folytatott berlini megbeszélése után beszélt. A kereszténydemokrata Helge Braun a magyar politikusnak úgy fogalmazott: Németországnak mindenki barátja, aki Európa külső határait védi.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, de megállt a munkanélküliség csökkenése a május-júliusi időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 484 ezer volt, 50 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma 166 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt.

Vízügyi fejlesztéseket támogató 200 millió eurós magyar befektetési alap létrehozását jelentette be az államfő. Áder János Stockholmban a Víz Világhéten tartott előadásában kifejtette: az alap célja, hogy technológiai fejlesztések alkalmazását segítse.

Nem léphet életbe a kúttörvény, mert az Alkotmánybíróság alaptörvény ellenesnek minősítette a vízgazdálkodási jogszabály módosítását. Áder János köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt az új szabályról, amely szerint 80 méteres mélységig bejelentés és engedély nélkül fúrható kút.

A pünkösdfürdői védmű megvalósítására 1 milliárd forint többletforrásról döntött a Fővárosi Közgyűlés. Ez 50 százakkal növeli az eredetileg tervezett összeget. A plusz pénzre egy korábban megépített vízzáró fal átalakítása és más hiánypótlások miatt van szükség.

Kitolta 2 évvel a szegedi lézerközpont fizikai befejezésének és a pénzügyi elszámolásának határidejét a kormány - írja a Portfolio az uniós pályázatokat tartalmazó Széchenyi 2020 portál alapján. A határozat az ELI lézer kutatóközpont megvalósítására 2019. helyett 2021. nyár végét jelöli meg új határidőnek.

Továbbra sem biztosította a szabályszerű és átlátható közpénzfelhasználást az Országos Roma Önkormányzat, ezt állapította meg az Állami Számvevőszék utóellenőrzése. A szervezet a 3 éve meghatározott 24 feladatból egyet sem hajtott végre határidőre.

Szlovákiában könnyítené a külföldi munkavállalók foglalkoztatását a kormány a fokozódó munkaerőhiány miatt. Peter Pellegrini miniszterelnök azt mondta: országa elveszítheti versenyképességét a környező államokhoz képest, ha nem gyorsítja fel a vendégmunkások alkalmazásának folyamatait.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint az unió kész példátlanul szoros kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Királysággal a szigetország tagságának megszűnése után. Michel Barnier hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Brüsszel nem fogja megengedni egységes belső piacának gyengítését. Közben a brit Brexit-ügyi miniszter azt mondta: látótávolságba került a megállapodás az unióval a kilépés feltételrendszeréről.

Francia és brit halászhajók csaptak össze éjszaka a La Manche-csatornán a térség gazdag kagylóállománya miatt. A franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a térségben halászó briteket, akiknek jogukban áll a térségben halászni, míg a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig.

Oroszországban enyhített a tervezett nyugdíjreform előirányzatain az elnök.Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy a korhatárt a nőknél 63 helyett 60, a férfiak esetében változatlanul 65 évre kell emelni. A reform miatt korábban több nagyvárosban tiltakozó megmozdulások voltak.

Az Egyesült Államokban megkezdődött John McCain republikánus szenátor búcsúztatása. A szombaton meghalt politikust az arizonai törvényhozás phoenixi épületében ravatalozták fel, éppen azon a napon, amikor 82 éves lett volna. John McCaint vasárnap a marylandi Annapolis haditengerészeti akadémiájának sírkertjében helyezik végső nyugalomra.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×