INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

brexit

dominic raab

nagy-britannia

michel barnier

Közel a megállapodás a brexit ügyében

Infostart / MTI

A brit brexit-ügyi miniszter szerint már "látótávolságban" van a megállapodás az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Dominic Raab ugyanakkor a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza EU-ügyi bizottságának szerdai meghallgatásán utalást tett annak lehetőségére is, hogy a tárgyalások túlcsúszhatnak az unió által októberre kitűzött befejezési határidőn.

Raab a felsőházi szakbizottság előtt úgy fogalmazott: a brit fél ambiciózusan, gyakorlatias módon és energikusan készül a tárgyalássorozat most kezdődő újabb fordulóira, és ha mindezt az uniós fél is hasonló törekvésekkel viszonozza, "akkor lesz megállapodás".

A Brexit-ügyi tárca vezetője a meghallgatáson cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-főtárgyalója kerülné a négyszemközti találkozókat vele. Raab kijelentette: jó szakmai és személyes kapcsolata van Barnier-val, akivel már pénteken "hosszú" tárgyalásra ül össze Brüsszelben.

Az EU szoros kapcsolatokat kínál Nagy-Britanniának

Az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója szerint az Európai Unió kész példátlanul szoros kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Királysággal a szigetország európai uniós tagságának 2019 márciusában várható megszűnése után, de nem fog belemenni olyan megoldásokba, amelyek gyengítenék az egységes belső piacát.

Michel Barnier Berlinben azt mondta, készen állnak akár a gazdaságra és a kül- és biztonságpolitikai kapcsolatokra kiterjedően is példátlanul szoros együttműködés kialakítására. Az Európai Bizottság főtárgyalója külön megemlítette egy szabadkereskedelmi térség kialakításának lehetőségét is.

"Tiszteletben tartjuk a Nagy-Britannia által meghúzott határvonalakat. Cserébe nekik is tiszteletben kell tartaniuk bennünket. Az egységes belső piac belső piacot jelent... Nem lehet belőle szemezgetni" - mondta a Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után újságíróknak, utalva az Európai Unió egységes belső piacának négy alappillérére, a munkaerő, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlására, valamint burkoltan Theresa May brit kormányfő többször hangoztatott kijelentésére, miszerint a Brexit Brexitet jelent.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018