eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Közel a megállapodás a brexit ügyében

A brit brexit-ügyi miniszter szerint már "látótávolságban" van a megállapodás az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Dominic Raab ugyanakkor a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza EU-ügyi bizottságának szerdai meghallgatásán utalást tett annak lehetőségére is, hogy a tárgyalások túlcsúszhatnak az unió által októberre kitűzött befejezési határidőn.

Raab a felsőházi szakbizottság előtt úgy fogalmazott: a brit fél ambiciózusan, gyakorlatias módon és energikusan készül a tárgyalássorozat most kezdődő újabb fordulóira, és ha mindezt az uniós fél is hasonló törekvésekkel viszonozza, "akkor lesz megállapodás".

A Brexit-ügyi tárca vezetője a meghallgatáson cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-főtárgyalója kerülné a négyszemközti találkozókat vele. Raab kijelentette: jó szakmai és személyes kapcsolata van Barnier-val, akivel már pénteken "hosszú" tárgyalásra ül össze Brüsszelben.

Az EU szoros kapcsolatokat kínál Nagy-Britanniának

Az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója szerint az Európai Unió kész példátlanul szoros kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Királysággal a szigetország európai uniós tagságának 2019 márciusában várható megszűnése után, de nem fog belemenni olyan megoldásokba, amelyek gyengítenék az egységes belső piacát.

Michel Barnier Berlinben azt mondta, készen állnak akár a gazdaságra és a kül- és biztonságpolitikai kapcsolatokra kiterjedően is példátlanul szoros együttműködés kialakítására. Az Európai Bizottság főtárgyalója külön megemlítette egy szabadkereskedelmi térség kialakításának lehetőségét is.

"Tiszteletben tartjuk a Nagy-Britannia által meghúzott határvonalakat. Cserébe nekik is tiszteletben kell tartaniuk bennünket. Az egységes belső piac belső piacot jelent... Nem lehet belőle szemezgetni" - mondta a Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után újságíróknak, utalva az Európai Unió egységes belső piacának négy alappillérére, a munkaerő, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlására, valamint burkoltan Theresa May brit kormányfő többször hangoztatott kijelentésére, miszerint a Brexit Brexitet jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×