eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: haon.hu/Matey István

Itt a legrosszabb állapotban lévő magyar híd - videó

Öt hónapja nem történik semmi a félig lezárt, aládúcolt Berettyó-hídon.

Lezárták a forgalom elől Berettyóújfaluban annak a hídnak a fél útpályáját, amely a Berettyó fölött ível át, és a belvárost köti össze a déli, berettyószentmártoni résszel. A 47-es főút részét képező híd állapota a laikusok szerint nem éppen bizalomgerjesztő - derül ki a haon.hu helyszíni riportjából.

A keleti oldalon, a két hídfőnél néhány négyzetméteres, fél méter mély gödrök tátonganak. Egyik oldalukat nagy vaslemezekkel támasztották meg. A szentmártoni partnál lévőn keresztül nemcsak a vasbeton belsejébe lehet betekintést nyerni, hanem a folyó medrébe is lehet látni. A szintén lezárt egyik járda burkolatából is hiányzik egy nagy darab; a hiányt egy raklappal pótolták. Munkások, munkagépek sehol. Viszont a gaz kinőtt. A híd alján fából készített tartóállvány látható.

A berettyószentmártoni hídon jelenleg mindössze egy forgalmi sávon és egy járdán lehet áthaladni. A napi több ezer autó forgalmát jelzőlámpák irányítják. A helybéliek a genovai hídomlás óta félnek átmenni az aládúcolt hídon.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere arról számolt be, hogy a berettyószentmártoni híd rossz állapotára véletlenül derült fény. Március végétől újraaszfaltozták a 47-es egy részét a településen belül. Amikor a hídhoz értek, kiderült, hogy ott nemcsak az útburkolat rossz, hanem a tartószerkezet is.

"Felháborít, hogy a berettyóújfalui lakosok öt hónapja nem tudják a hidat rendesen használni, melyet nem az önkormányzat, hanem az állami Magyar Közút tart fenn. Közvetlen balesetveszély szerencsére nincs. Ugyanakkor nem csinálnak semmit, minél hamarabb el kellene kezdeni a munkát" – fogalmazott.

A polgármester szerint az útszűkület miatt a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején a szentmártoni városrészben élőknek néha 15-20 perceket kell várniuk. A türelmüket elvesztők a piros jelzés ellenére, a forgalommal szemben is felmennek a hídra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya azt közölte, hogy a berettyószentmártoni híd bontásánál felszínre kerültek az addig takart elemek. Ekkor vált ismertté, hogy az út bal oldalán a berettyóújfalui hídfő szárnyfalát és konzolszerkezetét újra kellene építeni, valamint a vasalatot is szükséges lenne megerősíteni. A közútkezelő hangsúlyozta, hogy ezek a híd állékonyságát nem befolyásolják.

A korábbi szerződés csak az útburkolat felújítására vonatkozott a kivitelezővel, a közútkezelő most úgy akarja módosítani velük a megállapodást, hogy az alapján a szükséges pluszmunkákat is elvégezhessék. Erre várhatóan még ősszel sor kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×