eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2011. április 28.Táborozók sátrai a londoni Westminster apátság előtt. Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét április 29-én tartják az apátsági templomban. A királyi esküvő útvonala mentén és az esküvő helyszínén letáboroztak a turisták és rajongók, hogy minél közelebbről nézhesség az előkelőségeket. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Viták kereszttüzében a brit rendőség új csodafegyvere

Keményen bírálják a jogvédők azt az arcfelismerő rendszert, amelyet Londonban és más brit városokban tesztelt a rendőrség. A "kínai stílusúként" emlegetett technológia a bírálatok szerint pontatlan, alkalmazása pedig sértheti az emberi jogokat.

A londoni rendőrség a főváros keleti részén fekvő Stratfordban helyezte üzembe a felvételeket a bűnügyi nyilvántartással összevető rendszert, amely jogvédő csoportok szerint rasszista, mert a fekete bőrű embereken alkalmazva jóval nagyobb eséllyel téved.

A hatóság a kifogásokra reagálva közölte, a technológiát "nyíltan" fogják használni,

a környéken élőket pedig szórólapokon tájékoztatják a próbaüzemről.

A szoftver alkalmazása ellen a napokban több civil szervezet is jogi úton emelt kifogást. A szabadságjogok védelmével foglalkozó Big Brother Watch és Jenny Jones, a brit parlament felsőházának, a Lordok Házának a tagja a technológia pontatlanságára és arra hivatkozva nyújtott be keresetet szerdán, hogy az arcfelismerő rendszer használata sérti az emberi jogokról szóló törvényt. A digitális szabadság védelméért dolgozó Open Rights Group pedig azt hangoztatta, hogy a rendszer - különösen a fekete bőrűeket sújtva - faji alapú megkülönböztetéshez és ezáltal diszkriminatív rendőri gyakorlatokhoz vezet.

A rendőrség visszautasította a bírálatokat, és kitart amellett, hogy az arcfelismerő technológia növeli a polgárok biztonságát.

A Big Brother Watch birtokában lévő rendőrségi adatok szerint azonban

a bűnügyi nyilvántartással való összevetések 98 százalékban tévesek voltak.

A biometrikus képeket pedig akár egy évig is eltárolja a rendőrség, a felvételeken szereplők engedélye nélkül.

A rendőrség tájékoztatása szerint tíz próbaüzemet végeznek a technológiával, majd az év végén független vizsgálat értékeli az eredményeket. A közelmúltban Londonban a népszerű Westfield bevásárlóközpontban, azt megelőzően pedig például a híres Notting Hill-i karneválon alkalmazták.

A hatóság úgy véli, hogy a rendszer hatékony eszköz lehet a bűnüldözésben, különösen a nagy tömegeket vonzó eseményeken, például a tüntetéseken vagy épp a sportrendezvényeken.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×