eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Több pénz jut a nevelőszülői hálózat bővítésére - a nap hírei

Összesen 54 törvényjavaslatot és 12 határozatot fogadott el május 8-i megalakulása óta a parlament. A jövő évi költségvetés az ideinél 850 millió forinttal többet biztosít a nevelőszülői hálózat bővítésére. Münchenben több tízezren tüntettek a bajor Keresztényszociális Unió jobbra tolódása és a közbeszéd eldurvulása ellen. A nap legfontosabb hírei július 22-én.

Összesen 54 törvényjavaslatot és 12 határozatot fogadott el május 8-i megalakulása óta a parlament. Az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint az új összetételű törvényhozás a nyári szünetig 20 ülésnapot tartott. A parlament a korábbi évekhez hasonlóan az első félévben foglalta törvénybe a következő évi költségvetést, emellett az alaptörvény hetedik módosításáról is rendelkezett.

A jövő évi költségvetés az ideinél 850 millió forinttal többet biztosít a nevelőszülői hálózat bővítésére - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Fülöp Attila hangsúlyozta: a kormány nagyon fontosnak tartja a nevelőszülői hálózat működését és erősítését, amely megteremti a családi élet melegét azoknak a gyermekeknek is, akiknek ez nem adatott meg.

A honvédelmi államtitkár szerint napjainkban is szükség van a nándorfehérvári diadalnál tanúsított hősiességre. Németh Szilárd az 1456-os csata évfordulóján a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál felidézte: Európa akkoriban sem vette túl komolyan a fenyegetést, ezért a hódítók különösebb ellenállás nélkül tudtak előre törni. Hangsúlyozta: Európa elvész, ha nem védi meg a saját határait és keresztény kultúráját.

Felfüggeszti a várakozást a miniszterelnök parlamenti dolgozószobája előtt a jobbikos Varga-Damm Andrea. Az ellenzéki képviselő elmondta: kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, illetve elkészíti azt a két törvénymódosító javaslatot is, amellyel felfüggeszthetik a kilakoltatásokat, illetve július végéig elkészülhet az ápolási díjak emeléséről szóló pénzügyminiszteri javaslat.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány újabb százmilliárdot költ stadionépítésre. Ráczné Földi Judit, az ellenzéki párt elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a kabinet a társasági adókedvezmény rendszerén keresztül eddig több mint 500 milliárd forintot juttatott közpénzből a labdarúgó kluboknak. Hozzátette: ennyi pénzből egy teljes oktatási reformot lehetett volna végrehajtani.

Münchenben több tízezren tüntettek a bajor Keresztényszociális Unió jobbra tolódása és a közbeszéd eldurvulása ellen. A tiltakozást több mint 130 civil szervezet kezdeményezte, de csatlakozott hozzá a szövetségi kormányban jelenlévő szociáldemokrata párt, valamint a zöldek is. A demonstrálók bírálták Horst Seehofert, a CSU-t vezető szövetségi belügyminisztert és Markus Söder bajor miniszterelnököt, akik szerintük felelőtlen, megosztó politikát folytatnak.

Európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként - jelentette a német sajtó. A ZDF honlapja szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét.

Az Egyesült Királyságban a közvélemény túlnyomó része elutasítja a kormányfő tervét a szigetország európai uniós tagságának megszűnéséről. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 38 százaléka támogatna egy új jobboldali pártot, amely elkötelezett a Brexit mellett. A felmérés szerint ugyanakkor ha most tartanának népszavazást az uniós tagság megállapodás nélküli megszűnéséről, a brit szavazók 54 százaléka voksolna a bennmaradásra.

Összesen 800 szíriai aktivistát menekített Jordániába az izraeli hadsereg. Lapértesülés szerint a titkos akciót az Egyesült Államok és európai országok kérték Jeruzsálemtől. A Fehér Sisakosok nevű, civilek mentésével foglalkozó aktivisták életveszélybe kerültek volna, ha a szíriai kormányerők győzelme után a visszafoglalt területeken maradnak.

Afganisztánban 16-an meghaltak és több mint ötvenen megsebesültek a kabuli repülőtérnél végrehajtott öngyilkos robbantásban. A merénylő akkor hozta működésbe a pokolgépet, amikor hazatért Abdul Rasid Dosztum alelnök. A volt hadúrból lett alelnök tavaly májusban távozott Törökországba valószínűleg amiatt, hogy a gyanú szerint egyik politikai vetélytársa megkínzására utasította testőreit.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×