INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

a nap legfontosabb hírei

nato

szijjártó péter

Folyamatosan növekszik a NATO-tagállamok védelmi hozzájárulása a főtitkár szerint - a nap hírei

Infostart

Az 5G technológia tesztközpontjává tenné Magyarországot a kormány. A BKV után a Volánbusz Zrt. is eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött szerződéstől.

Jelentősen és folyamatosan növekszik a NATO-tagállamok védelmi hozzájárulása. A hidegháború óta most a legmagasabb az európai és globális védelemre fordított kiadások összege - jelentette ki Jens Stoltenberg a katonai szövetség főtitkára, a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján. Nyolc tagország várhatóan már idén teljesíti azt a 2024-ig szóló célkitűzést, hogy a tagállamok bruttó hazai termékük két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják. Közben a Reuters úgy értesült, Donald Trump amerikai elnök azért kezdett el lobbizni, hogy a védelmi szövetség tagjai GDP-jük 2 százaléka helyett, 4 százalékra növeljék védelmi kiadásaikat.

Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez a nemzetközi biztonsági rendszert keleti és déli irányból érő folyamatos kihívások miatt - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO-csúcstalálkozó szünetében megerősítette: a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programnak köszönhetően Magyarország el fogja érni, hogy a védelmi kiadások a GDP 2 százalékát tegyék ki. Hozzátette, hogy elkezdődött a kapacitások modernizálása is.

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint az elmúlt években nem olyanok voltak az amerikai-magyar kapcsolatok, mint lenniük kellett volna. David Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán Debrecenben úgy nyilatkozott: a kapcsolat már megváltozott. A diplomata hozzátette: ha a CEU ügye is megoldódik, még szilárdabbá tehető az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése. Úgy vélte: nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha a Közép-európai Egyetem elhagyná Budapestet.

Kiemelkedően sikeresnek tartja a Napközi Erzsébet-tábor intézményét a család-és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az Info Rádiónak elmondta: az összes jelentkező általános iskola érvényes pályázatát befogadták és az érintettek megkapták a szükséges támogatást. Az államtitkár kiemelte: napi 100 forintért egy héten át üdülhetnek a gyerekek az ország mintegy 1200 Napközi Erzsébet-táborában a vakáció ideje alatt.

Vizsgálja az agrárminisztérium, mitől pusztultak tömegesen a méhek az elmúlt hetekben.Nagy István miniszter a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a háttérben összetett jelenség állhat, mivel külföldön is ugyanez történt. A probléma eredetére azonban egyelőre nincs magyarázat.

Az 5G technológia tesztközpontjává szeretné tenni Magyarországot a kormány - mondta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az is cél, hogy Magyarországon az elsők között lehessen bevezetni az országos szintű 5G hálózatot, amely a digitális gazdaság alapját jelentheti. Emellett szólt a digitális munkaerőprogram szeptemberi elindulásáról, amely az összes képzési rendszer adatait összekötheti a NAV adatbázisával.

A BKV után a Volánbusz Zrt. is eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött szerződéstől, mert a cég nem szállította le a vállalt csuklós buszokat. Az Ikarusz Egyedi hétfőn kért csődvédelmet, a kormány pedig tegnap (kedd) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget.

Stuttgartból kitiltják januártól a régebbi dízel járműveket. A tartományi kormánykoalíció döntése értelmében az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelmotoros járművek egyáltalán nem közlekedhetnek a városban. Az Euro 5-ös motorokat egyelőre nem érinti a tilalom, de idővel ezekre is kiterjesztik majd a város levegőminőségét szavatolni hivatott törvénycsomagot. Az Euro 4-es dízelautók kitiltása 190 ezer járművet érinthet a városban és környékén.

Jobban van a Novicsokkal megmérgezett brit férfi, a nyomozók beszélni is tudtak vele. Élettársa vasárnap belehalt a mérgezésbe. A kórház tájékoztatása szerint a férfi állapota még mindig súlyos, de stabil. A Scotland Yard közölte, hogy a rendőrök a következő napokban többször is felkeresik majd. Azt próbálják megtudni tőle, hogy miként kerülhetett érintkezésbe az idegméreg-hatóanyaggal.

A címlapról ajánljuk

Meghalt Karl Lagerfeld

A világhírű divattervező, a Chanel divatház művészeti igazgatója 85 évet élt....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018