INFORÁDIÓ 
2019. július 24. szerda
Kincső, Kinga

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

zaj

lakott terület

Budapest, 2015. március 17. Repülőgép érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ferihegyi 2-es leszállópályájára a főváros XVIII. kerületében. Előtérben balra a leszállópálya bevezető fénysora. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Élhetetlen Ferihegy környéke - törvénnyel csökkentenék a zajt

Törvényjavaslat készül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők életének javítása érdekében. A XVII. kerületi polgármester szerint a repülőtér 2-es kifutópályája a jogszabályok ellenére túl közel épült a lakott területhez, emiatt jelentős a környékbeliek zajterhelése.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők ingatlanjai teljesen elértéktelenednek, az ott tapasztalt zaj pedig rendszeresen zavarja a lakosságot, ezért a Lehet Más a Politika törvényjavaslatot nyújt be az ott élők kártalanítása érdekében - mondta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese.

"Az ingatlanok teljesen elértéktelenednek, nagyon sokan nem bírják már a növekvő zajszennyezést és az ártalmakat,

elköltöznének máshová, de nem történik meg a kisajátítás, és ezeket az ingatlanokat nem lehet kiadni sem"

- tette hozzá az frakcióvezető-helyettes.

Riz Levetne, a XVII. kerület polgármestere is egyetértett azzal, hogy a ferihegyi repülőtér 2-es kifutópályája a jogszabályok ellenére túl közel épült a lakott területhez, emiatt jelentős a környékbeliek zajterhelése.

Elmondta, hogy 1983-ban az akkori jogszabályban előírt öt kilométeres védőtávolság helyett 1,6 kilométerre épült a lakóházaktól a Rákoshegy mellett a repülőtér 2-es pályája. Ebből adódik a hatalmas zajterhelés,

emberek feje fölött 100-150 méterre repülnek a gépek, és teszik élhetetlenné a nappalt és éjszakát

- tette hozzá.

Schmuck Erzsébet szerint lenne más lehetőség is a zajterhelés csökkentésére, akár menetrend- és forgalmi szabályozásokkal, és azzal is, hogy milyen pályákon közelíti meg vagy hagyja el a repülő a repülőteret.

A polgármester elmondta, hogy jogi úton is igyekeznek megoldást keresni a lakosság problémáira.

2011-ben 1200 repülés volt, 2017-ben már 16 ezer, tehát több, mint tizenkétszeresére nőtt a forgalom,

ezért azt javasolták, hogy a rákoshegyi pályavéget csak rendkívüli esetben, életveszély esetén lenne szabadna működtetni - állapította meg Riz Levetne.

"Egy nagyon alapos beadványt készítettünk, amelyben azt kezdeményeztük az alkotmánybíróságnál, hogy azt a jogszabályt, amely megengedi ennek a jogszabálysértő módon megépült pályavégnek a használatát, semmisítse meg" - tette hozzá.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója korábban hangsúlyozta, március 12-én kezdődött a repülőtér 1-es kifutópályájának felújítása, ami június 30-ig tartott, ezalatt a teljes légi forgalmat a 2-es kifutópálya szolgálta ki, ennek az volt a következménye, hogy megnőtt a forgalom a lakott területtől csupán 1600 méterre lévő 2-es pálya tengelyében. Hozzátette:

pénzt adtak az önkormányzatnak is, ami fedezte a házak javítási költségeit.

Hardy Mihály arról is beszélt, hogy a kivásárlásokat érintő tárgyalásokat tíz évvel ezelőtt ajánlották fel bizonyos ingatlanokkal kapcsolatban, a kerület vezetése azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

Nyitókép: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Ferihegyi zaj
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018