eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Fidesz jelöltje nyerte Józsefvárosban az időközi választást

Sára Botond, a kormánypártok jelöltje nyerte meg a józsefvárosi időközi polgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján, a valasztas.hu-n közzétett adatok szerint. A Fidesz-KDNP jelöltje a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta 100 százalékos feldolgozottság alapján.

A Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatok szerint az időközi önkormányzati választáson még ketten indultak; a baloldali és liberális pártok által támogatott, hivatalosan független Győri Péter és Fehérvári Zsolt István a Magyar Munkáspárt színeiben. A szavazólapon szerepelt még Pintér Attila független jelölt neve is, de mivel visszalépett, rá nem lehetett szavazni, az ő nevét a helyi választási bizottság lehúzta a szavólapról.
Az NVI adatai szerint Sára Botondra 8269-en szavaztak (62,85 százalék), Győri Péterre 4787-en (36,39 százalék), míg Fehérvári Zsolt Istvánra 100-an (0,76 százalék).
A józsefvárosi időközi választáson 57,5 ezer polgár adhatta le voksát, a részvételi arány 23,05 százalékos volt.
Az önkormányzati választás eredménye nem jogerős, azzal szemben jogorvoslattal lehet élni.
A VIII. kerületben, Józsefvárosban azért írták ki az időközi polgármester-választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott.
Az új polgármester Sára Botond jogász, jelenleg Józsefváros alpolgármestere, és eddig Kocsis Máté általános helyettese volt.
Az időközi polgármester-választás nincs érdemi hatással az önkormányzat politikai erőviszonyaira, mert a képviselő-testületben 12 kormánypárti, egy-egy MSZP-s, DK-s, LMP-s, illetve Együtt-PM-es, valamint egy (a Jobbik színeiben bejutott) független képviselő ül.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×