eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 25-én. Előtte Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke. Balról elöl Varga László, középen Szabó Sándor és Kunhalmi Ágnes, fent Tóth Csaba szocialista képviselők.
Nyitókép: Illyés Tibor

A parlamentben is a cafeteria volt a téma

Az Országgyűlésben is szóba került a cafeteria tervezett átalakítása. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint nem helyettesítheti utalvány az elvégzett munkáért járó bért.

A szocialista Korózs Lajos kritizálta napirend előtti felszólalásában, hogy a jövő évi adótörvény-tervezet értelmében a kormány a SZÉP-kártyán kívül kivezetne minden cafeteria-elemet, azaz kedvező adózású béren kívüli juttatást.

„Négy társadalmi csoportot mindenképp ki kell emelni, amelyek kárvallottjai lesznek ennek a kormányzati politikának, mindenek előtt a munkások, a közszféra dolgozói, a nyugdíj előtt állók és a fiatalok” - vélekedett.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára előbb a szocialista kormányok 2010 előtti intézkedéseit olvasta az ellenzéki képviselő fejére, a felvetésre pedig a következővel reagált:

„Semmilyen országban nem helyettesítheti az utalvány az elvégzett munkáért járó bért.

Márpedig Magyarországon a jelenleg kiterjedt cafeteria-rendszer ebbe az irányba ment el, hiszen 2017 óta lehetőség van a készpénz-cafeteria kifizetésre maximum 100 ezer forint értékben, és azt láthattuk, hogy a munkáltatók többsége ezt a rendszert választotta” - hangsúlyozta.

Tállai András hozzátette: tisztességes munkáért tisztességes bért kell fizetni, ami semmilyen módon nem korlátozza a munkavállalók fogyasztását.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hasonlóképp érvelt múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján, és azt mondta: javasolják minden munkáltatónak, hogy béremelésekben adja oda az adócsökkentések miatt és a gazdasági növekedés miatt felszabadult, illetve megszerzett pénzeket a munkavállalóknak.

Míg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége egyetért az intézkedéssel, több szakszervezeti szövetség úgy látja, hogy a tervezet csökkenteni fogja a jövedelmeket. A Liga Szakszervezetek tiltakozása mellett azt javasolta, hogy a kormány az országos érdekegyeztetés fórumain tárgyalja meg a cafeteria-elemek módosító javaslatát. A Magyar Szakszervezeti Szövetség emellett a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az országgyűlés érintett szakbizottságaival is egyeztetést kezdeményezett.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×