eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Metrószerelvény az Újpest-Városkapu állomáson a 3-as metró felújítása előtti utolsó napon, 2017. november 3-án. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évig tart.
Nyitókép: Máthé Zoltán

30 év az új metrókocsik tervezett élettartama – hetilapszemle

A Figyelő a 3-as metrót felújító cég projektvezetőjével készített interjút, aki szerint szerződésbeli értelmezés kérdése, hogy ki kell-e fizetniük 2 milliárd forint kötbért a BKV-nak. A HVG pedig összeállítást készített az ukrán-magyar konfliktusról, amit végül lehet, hogy az Egyesült Államok old fel.

A Figyelő Denis Shilóval, a Metrowagonmash Nyrt.-nél az M3-as metróvonal szerelvényeinek korszerűsítésével foglalkozó projekt vezetőjével készített interjút, aki a lapnak elmondta, a felújított szerelvényekre 3 éves garanciát vállaltak, a kocsik tervezett élettartama azonban harminc év, amire egy általános garancia van életben.

A projektvezető példaként azt mondta, ha 2045-ben az egyik kocsi rozsdásodni kezd, akkor azt nekik javítaniuk kell. Arra a felvetésre, hogy a BKV kétmilliárd forint kötbért követel a cégtől, Denis Shilo azt mondta, a szerződés értelmezése itt eltér. Jogi úton fog eldőlni, hogy jogos-e ez a követelés, ám ez nem lesz kihatással a későbbi közös munka színvonalára.

A HVG az ukrán-magyar konfliktusról készített összeállítást, amelyből kiderül: amerikai nyomásra békülhet ki a magyar kormány Ukrajnával, ahol már nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik a Magyarországról, elsősorban a Kárpátaljára érkező támogatásokat.

Miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, kiderült, Washington szerint támogatni kell Ukrajna közeledését a NATO-hoz. A magyar kormány korábban tényleges lépéseket várt Kijevtől, az utóbbi időben viszont már pozitív előrelépésként értékelte a már korábban is elhangzott ukrán ígéretet, hogy Kijev 2023-ig elhalasztaná az oktatási törvény vitatott rendeleteinek életbe léptetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×