eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatról szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én. Az előterjesztést 127 igen szavazattal, 35 nem ellenében fogadta el a parlament. Középen Semjén Zsolt ügyvezető miniszterelnök-helyettes.
Nyitókép: Kovács Tamás

Így alakulnak át a kormányzati feladatok

Tíz minisztérium lesz a negyedik Orbán-kormányban. A kormányzati struktúra alapvetően nem változik, sok hatáskör azonban másik tárcához kerül.

A legnagyobb tárca az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) marad, amelynek élén Kásler Miklós onkológus professzor váltja Balog Zoltánt. A várakozásokkal ellentétben tehát az egészségügynek, az oktatásnak és a családügynek sem lesz önálló minisztériuma. Az Emmi felel ezeken kívül a kultúráért, a szociális ügyekért, a társadalmi felzárkózásért, a sportért, az ifjúságért, az egyházakért és az uniós fejlesztéspolitikáért. Egy fontos változásról már tudunk: külön helyettes államtitkárság foglalkozik majd a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás ügyével.

A Miniszterelnökség Lázár Jánostól Gulyás Gergelyhez kerül, akinek hat államtitkára és egy kormánybiztosa lesz.

  • A stratégiai és parlamenti államtitkárságot Orbán Balázs,
  • a területi közigazgatásit Tuzson Bence,
  • az újonnan létrehozott budapestit Fürjes Balázs vezeti majd.

A Modern Városok és a Modern Falvak Programot Gyopáros Alpár irányítja kormánybiztosként, Kósa Lajos tárca nélküli miniszter posztja tehát megszűnik. A volt debreceni polgármester az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke lesz. A Miniszterelnökség jó néhány hatásköre máshová, például az újonnan létrehozott Miniszterelnöki Kormányirodához kerül.

A korábbi hírekkel ellentétben a külügy és a külgazdaság egy minisztériumban marad, továbbra is Szijjártó Péter vezetésével, sőt a tárcának lesz egy új hatásköre: ide kerül át a Miniszterelnökségtől az Információs Hivatal, vagyis a polgári hírszerzés.

A Miniszterelnöki Kabinetirodával összefüggésben fontos változás, hogy ez a Rogán Antal vezette szervezet négy államtitkár helyett csak hárommal dolgozik tovább, viszont

átveszi a Nemzeti Turisztikai Ügynökséget a fejlesztési minisztériumtól.

A nemzetgazdasági tárca a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hasonlóan az eddigi formájában megszűnik. Újra lesz Pénzügyminisztérium, ami a pénzügypolitikáért és a költségvetési tervezésért lesz felelős Varga Mihály vezetésével. A Magyar Idők úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Tállai András marad, de az adóügyeket elveszik tőle.

Létrejön viszont az Innovációs és Technológiai Minisztérium. amelynek élén az eddigi oktatási államtitkár, Palkovics László bizonyíthat. Hozzá tartozik majd a szakképzés is, ami eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt állt, és az onnan átigazolt Pölöskei Gáborné kapja meg. A tudás és innovációs államtitkárságot a miniszter irányítja majd.

  • A nemzetgazdasági tárcától érkező Cseresnyés Péter parlamenti államtitkár lesz.
  • A Századvég Csoportnál dolgozó György László az általános gazdaságfejlesztéséért és szabályozásért;
  • a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t vezető Weingartner Balázs a fenntarthatóságért;
  • Kaderják Péter, az Energiahivatal korábbi elnöke az energiaügyért és a klímaügyért;
  • Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egykori helyettes államtitkára a közlekedéspolitikáért;
  • az NGM-es Kara Ákos az infokommunikációért és a fogyasztóvédelemért,
  • Schanda Tamás pedig az uniós ügyekért felel majd.

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként és egyetlen nőként kerül be a kormányba. Hozzá tartoznak majd a takarékszövetkezetek, a közműtársaságok, a fejlesztési bank és a posta. Rajta kívül az eddigi hírek szerint egy tárca nélküli miniszter lesz a kormányban, Süli János, aki továbbra is a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős.

Az agrárminiszter Fazekas Sándor helyett a tárca eddigi parlamenti államtitkára, Nagy István lesz. Az intézmény neve Földművelésügyi Minisztériumról várhatóan Agrárminisztériumra változik, és teljes egészében visszakerül hozzá a vidékfejlesztés, ami eddig a Miniszterelnökség hatáskörébe tartozott. Önálló államtitkárságot kaphat a környezetügy.

A honvédelmi miniszter Simicskó István helyett egy katona, Benkő Tibor vezérkari főnök lesz, de ezen kívül más változásról egyelőre nem tudunk. A katonai nemzetbiztonság tehát a sajtóértesülésekkel ellentétben nem kerül át a Miniszterelnöki Kormányirodához.

A belügyminiszter Pintér Sándor marad, aki azt mondta, hogy nem tervez jelentősebb átalakításokat. A tárca tehát megtartja az önkormányzatokat, ami azért számít hírnek, mert korábban szóba került, hogy a helyhatóságokkal egy másik vagy egy önálló tárca foglalkozik majd. Trócsányi László is folytatja igazságügyi miniszterként, változtatást most még ő sem jelentett be.

Az viszont újdonság, hogy a miniszterelnöknek több helyettese lesz, mint eddig. Semjén Zsolt KDNP-elnök a kormányfő általános helyetteseként a nemzetpolitikáért, az egyházakért és a Magyarországon működő kisebbségekért felel. A nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes Pintér Sándor belügyminiszter, a gazdasági ügyekért felelős kormányfő-helyettes pedig Varga Mihály pénzügyminiszter lesz.

Az új kormánynak az eddigi kettő helyett négy kabinete lesz:

  • a stratégiait Gulyás Gergely,
  • a gazdaságit Varga Mihály,
  • a nemzetstratégiait Semjén Zsolt,
  • a nemzetbiztonságit pedig Pintér Sándor vezeti majd.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×