eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre több EU-n kívüli állampolgár dolgozik Magyarországon

Tavaly tízezer fővel többen kaptak munkavállalási engedélyt az EU-n kívüli országokból érkezők Magyarországon, mint 2016-ban. Számuk nagyjából huszonötezer volt, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos hiányszakmákban már nincs szükség munkavállalási engedélyre. A munkaadók szerint a jelenlegi létszám akár tízszeresére is szükség lenne a munkaerőhiány kezelésére.

A Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek szerint a leginkább Ukrajnából és Szerbiából érkező vendégmunkások kevesen vannak, így nem jelentenek tartós megoldást a munkaerőhiányra. A munkavállalás engedélyezéséhez nyújtott kormányzati könnyítéssel több cég sikeresebben toboroz, ugyanakkor pontos adatok nem állnak rendelkezésre a munkavállalók számáról. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint

200-300 ezer vendégmunkással lehetne enyhíteni tartósan a munkaerőhiányt.

A hazai cégek későn eszméltek, pedig az ukrán és szerb munkavállalók kulturálisan könnyen integrálhatók, a munkakultúrájukra és szorgalmukra a hazai cégeknek is szükségük lenne.

A problémát ugyanakkor továbbra is az okozza, hogy a legtöbben Nyugat-Európába mennek, de a környező országok a nyelvi hasonlóságok miatt szintén vonzóbb célpontot jelentenek.

Sok helyen, elsősorban Nyugat-Magyarországon feszültséget okoz a helyi dolgozók körében az ukrán vendégmunkások jelenléte, mert a munkáltató számukra plusz juttatásokat ad, emiatt a dolgozók azt érzik, hogy hátrányban vannak.

Becslések szerint a vendégmunkások húsz százaléka rövid ideig tartózkodik nálunk, inkább ugródeszkának használják Magyarországot a nyugat-európai tagállamokba. A cégek ezt úgy próbálják meg orvosolni, hogy olyan megállapodásokat kötnek, amelyek nem teszik lehetővé a továbbhaladásukat.

A vendégmunkások pontos száma nem derül ki az adatokból, mivel tavaly június óta

a szomszédos országokból érkező nem uniós állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén nincs szükségük munkavállalási engedélyre Magyarországon.

A változás alapján a szerb és az ukrán állampolgárokat munkavállalási engedély nélkül is lehet idehaza foglalkoztatni meghatározott hiányszakmákban.

Az érdekképviseletek tapasztalatai szerint

Magyarország a kétkezi, alacsony végzettségű dolgozók körében vonzóbb, mivel a képzettebbek továbbra is Nyugat-Európát választják.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×