eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Parlament felújított alsóházi ülésterme 2014. április 15-én. A termet 48 millió forintért újította fel a Pápai Asztalos Kft.
Nyitókép: Soós Lajos

Megalakulhat a Fidesz frakciója

Csütörtökön a Fidesz parlamenti frakciója is megalakulhat. A sajtóhírek szerint Kocsis Máté józsefvárosi polgármester vezetheti a képviselőcsoportot.

Hivatalosan is megalakulhat a következő Országgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz képviselőcsoportja. Tekintve, hogy a párt frakciójának jelenlegi vezetője, Gulyás Gergely a miniszterelnök sajtófőnökének múlt heti tájékoztatása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszterként folytathatja, a képviselőknek új vezetőt is kell választaniuk.

Elsőként a 24.hu írta meg, hogy e posztra Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a legesélyesebb, aki így várhatóan lemond a kerület vezetéséről, hogy felvehesse egyéni jelöltként szerzett mandátumát. Az InfoRádió megkeresésére a Fidesz-frakció sajtóosztálya nem cáfolta, ám nem is erősítette meg az értesülést.

Gyökeres változások nem várhatóak a kormánypárti frakcióban. Az eddig 114 tagú képviselőcsoport a következő Országgyűlésben 117 fős lesz, összetétele pedig nagyrészt azonos a korábbi frakcióéval, bár olyan ismert politikusok is kiesnek soraiból, mint Répássy Róbert volt igazságügyi államtitkár, illetve Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos.

Az új parlament egyébként várhatóan összesen hét frakcióval alakulhat meg jövő hét kedden. A kormánypárti frakciószövetség, tehát a Fidesz-KDNP mellett a Jobbiknak, az MSZP-nek, egy MSZP-ssel és egy liberálissal kiegészülve a Párbeszédnek, a Demokratikus Koalíciónak, valamint az LMP-nek lesz képviselőcsoportja.

Elsőként a KDNP alakította meg frakcióját, 16 taggal, a képviselőcsoportot ismét Harrach Pétert vezeti. Az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetségét Tóth Bertalan, a szocialisták korábbi frakcióvezetője fogja irányítani. Az LMP képviselőcsoportját Szél Bernadett, a DK-ét pedig Gyurcsány Ferenc vezeti. A Jobbik szerdán kezdte és csütörtökön fejezi be képviselőcsoportja alakuló ülését, arról tehát, hogy ki vezetheti a legnagyobb ellenzéki frakciót, szintén ma várható bejelentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×