eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A miniszterelnök kész tárgyalni az európai uniós pénzek folyósításáról szóló brüsszeli javaslatról - a nap hírei

Megalakult a Fidesz és a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja. Négy százalék körüli gazdasági növekedési ütemre számít a következő 5 év konvergencia-programjában a kormány.

A miniszterelnök kész tárgyalni az európai uniós pénzek folyósításáról szóló brüsszeli javaslatról. Orbán Viktor kijelentette: a magyar alkotmány szerint az ügyészség szuverenitási kérdés. Az Európai Bizottság elnöke szerdán jelentette be, hogy a testület a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési időszakban.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja egyhangú döntéssel Kocsis Mátét választotta frakcióvezetőnek. A frakciónak 9 helyettes vezetője lesz és 10 parlamenti bizottságot vezet majd Fideszes vagy KDNP-s elnök. Az Országgyűlés elnöke továbbra is Kövér László; 4 alelnöke Hende Csaba, Lezsák Sándor, Jakab István és Latorczai János.

Megalakult a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja is, amely Gyöngyösi Mártont választotta frakcióvezetőnek. Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő közölte. A párt a parlament alelnökének Sneider Tamást, a nemzetbiztonsági bizottság elnökének Mirkóczki Ádámot, míg a vállalkozásfejlesztési testület elnökének Z. Kárpát Dánielt jelöli.

Továbbra is 4 százalék körüli gazdasági növekedési ütemre számít a 2018-2022 közötti konvergenciaprogramban a kormány. Az Európai Bizottsághoz benyújtott dokumentumban a tavalyihoz képest a következő 3 évre szóló előrejelzését javította a kabinet.

Szintén csütörtök publikálta tavaszi gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Eszerint az idén is erős marad a magyar gazdaság növekedése. A testület szerint azonban a bővülés 2019-ben lassul, mivel az építőipar lehetőségei korlátozódnak és a minimálbér-emelkedés változásának hatására a fogyasztás növekedése is mérséklődik.

Kizárólagos és teljes körű irányítást szerzett a Mátrai Erőmű felett az Opus-csoport, miután 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingban és a pénzügyi tranzakció is teljesült. Május 8-án rendkívüli közgyűlés lesz a Mátrai Erőműnél, amelyen a társaság javaslatot tesz az új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztására.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea után Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és termékeket a Heves megyében kimutatott afrikai sertéspestisre hivatkozva. Korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tudatta, hogy biztonságosnak tartja a magyar sertéshúst.

7 év után ismét van közvetlen repülőjárat az Egyesült Államok és Magyarország között. Elindult a LOT Budapest és New York közötti menetrend szerinti járata. A New York-i járatok hetente négy alkalommal közlekednek, Chicagóba heti két gép indul majd.

Folytatják a sztrájkjukat az Air France dolgozói. A francia légitársaságnál a pénteki járatok 85 százaléka elindul, de a társaság ismét törölte több budapesti járatát. Ismét sztrájkolnak a francia vasutasok is a kormány reformja ellen. A mostani akció ideje alatt azonban a korábbiaknál több vonat közlekedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×