eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma
Légyölő galóca (Amanita muscaria) egy Gyálhoz közeli erdőben, melynek kalapja jellegzetes félgömb, illetve domború, végül idősebb gomba példányoknál kiterülő 10-20 cm átmérőjű is lehet. Piros színe különböző árnyalatú. Főleg ősszel fordul elő, a hűvösebb időjárást kedveli. Hazánkban fenyőerdőben, nyírfák alatt és tölgyesekben fordul elő. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Indul a tavaszi gombaszezon - Mire figyeljünk?

A párás, meleg tavaszi idő kedvez a gombák növekedésének. A tavaszi gombafajokról és a gombagyűjtés szabályairól Nátz Eszter gombaszakértő, a Magyar Netgombász Egyesület elnöke beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon több ezer gombafajta van, ebből az étkezési gombák száma viszonylag nagy, a halálosan mérgező gombák száma pedig elég kicsi. Érdekesség, hogy az étkezési gombák közül keveset ismernek az emberek, általában 5-10 fajt tudnak szedni - mondta Nátz Eszter gombaszakértő, a Magyar Netgombász Egyesület elnöke.

A halálosan mérgező gombák közül a gyilkos galóca a legismertebb, ez a faj okozza a legtöbb hazai mérgezést, ugyanis nagyon szép gomba.

"A tévhitekkel ellentétben ez a gomba nem a piros pöttyös, az a légyölő galóca. A gyilkos galóca zöldes színű"

- mondta a gombaszakértő, hozzátéve, hogy szerencsére Magyarországon a gombaszezon egész idényben tart, de ilyenkor tavasszal megindul a tavaszi gombák szezonja.

"A legelső gombák a tövisaljagomba és a kucsmagombák. Utóbbiak közül az első a cseh kucsmagomba, de ennek a szezonja idén már lefutott, most már az ízletes kucsmagomba szedhető, ami szintén nagyon jó étkezési gomba, és lassan jön a májusi pereszke is" - tette hozzá.

Összetéveszthető ehető és mérgező gombák

A gombaszakértő elmondta, hogy a kezdő gombászok számára vannak olyan fajok, amelyek összekeverhetők. Ilyen a kucsmagombák és a papsapkagombák családja. A kucsmagombák ehetőek, viszont a papsapkagombák mérgezőek. Az üregüket megnézve különböztethetjük meg őket: a kucsmagombáknak ugyanis egy üregük van, viszont a papsapkagombák esetében az üreg soha nem egy nagy tér, hanem mindig sok kis részre osztott. Ha kettévágjuk, akkor elég könnyen meg lehet őket különböztetni.

Nem éri meg a kockázat

"A legfőbb szabály, hogyha bárki bármilyen célra szed gombát, mindenképpen vigye el bevizsgáltatni. Magyarországon szinte az összes piacon van ingyenes vizsgálat, és nem éri meg a kockázat" - hangsúlyozta a gombaszakértő.

A tárolást illetően a szakértő arra figyelmeztetett, hogy a gomba - főleg a melegben, például autóban - könnyen megromlik, ezért jól szellőző helyen kell tárolni, lehetőség szerint kosárban, vagy hálós szatyorban.

Két kiló fölött van bejelentési kötelezettség

Nátz Eszter hozzátette, hogy a törvények alapján mindenki

két kilogramm gombát szedhet saját fogyasztásra, az ennél nagyobb mennyiséget elvileg be kell jelenteni.

Kihangsúlyozta, hogy a mérgező gombákat sem szabad eltaposni, mivel ezek is részei a természetnek, nagyon fontos munkát végeznek. Ráadásul attól, hogy rátaposunk a termőtestükre, a gomba maga nem pusztul el. "A gomba a földben él gombafonalak formájában. A termőtest olyan, mint egy virág, ezek csak a szaporodórészei a gombának" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×